Epidemie koronaviru COVID-19 z Číny se rozšířila do celého světa a plní titulky novin i internetových magazínů. V době znepokojivých zpráv přicházejí vědci s řešením, které se jim v minulosti osvědčilo. Vyřešit problém s koronavirem má bezplatná logická hra.

Vědci ze Stanfordovy univerzity do hry Foldit přidali novou hádanku. Jde o návrh antivirového proteinu, aby našli ten správný pro zastavení šíření infekce. Správný antivirový protein by dokázal blokovat vir, aby se neusadil v lidských buňkách.

Washingtonská univerzita, která za hrou Foldit stojí, potvrdila, že nejslibnější nápady budou testovány a možná dokonce vyrobeny univerzitním institutem pro návrh proteinů.

„Chceme dát hráčům Folditu příležitost navrhnout proteiny, které se mohou vázat na spike protein a zabránit infekci,“ vysvětlil vědec Brian Koepnick a dodal, že veškerý výzkum, který dělají, i laboratorní testování si žádá čas, aby zajistili, že jsou molekuly bezpečné a účinné proti koronaviru.

Hráči neváhali a do výzvy se vrhli. V době psaní článku má nejlepší skóre hráč toshiue a skupina Go Science - 16 780. Pokud se chcete zapojit a zkusit skóre překonat, tak začněte stažení hry zde a poté se přidejte do nové výzvy.

Bezplatná logická hra Foldit existuje od roku 2008 a hráči se v ní snaží složit struktury proteinů. Jedním z nejznámějších programů ve hře je Folding@home od vědců ze Stanfordovy univerzity, kteří si navíc vypůjčili výkon nečinných konzolí PlayStation 3. Takto rozdělili výzkumnou zátěž mezi lidi z celého světa. Do projektu se mělo zapojit více než 200 000 lidí a tvůrci Folditu (Washingtonská univerzita) zjistili, že hráči jsou při hledání řešení stejně dobří jako počítač, často dokonce lepší než počítač.