Série shortů Skibidi Toilet o zpívajících záchodech válčící s kyborgy vám možná nebude moc známá, ale v generaci alfa jde o velký virální hit. Do tradičních médií se dostal před několika dny, kdy bylo oznámeno, že jeho verzi pro velká plátna bude možná režírovat Michael Bay. Herní komunitu by navíc mohlo zajímat, že více než sedmdesátidílná série krátkých videí od autora Alexeye Gerasimova je produkována pomocí Garry's Modu a využívá množství assetů z Half-Life 2. Tyto dvě skutečnosti se propojily v zajímavou historku o autorských právech, o které informovalo IGN.

Autorovi Garry's Modu Garrymu Newmanovi přišel dopis, který ho obvinil z porušení autorských práv digitálního obsahu (DMCA). Důvodem jsou hry inspirované Skibidi Toilet, které jsou údajně propagované, aniž by měl Newman licenci. Hlavní problém je prý použití postav z videí, které jsou pod copyrightem. To všechno lze vyčíst z dopisu, který Newman nasdílel na Discord jeho nové hry S&box.

Na tom samém Discordu se ozval Alexey Gerasimov, známý jako DaFuq?Boom!. „Je nějaký způsob, jak kontaktovat Garryho? Já NIJAK nezaútočil na Garry's Mod a snažím se porozumět, co všechno je v dopisu napsané,“ tvrdí.

Vskutku, dopis není podepsán Gerasimovem, nýbrž Invisible Narratives, kteří podle registru copyrighty vlastní. Invisible Narratives je studio, které má právě na starost filmovou adaptaci Skibidi Toilet.

Podle všeho se Gerasimovi povedlo dostat se s Newmanem do kontaktu. „DaFuq se se mnou spojil, vše je vyřešeno,“ napsal do e-mailu IGN. Vypadá to tedy, že je zažehnána i celá situace s autorskými právy. Gerasimov ani Invisible Naratives se k situaci nevyjádřili.

Není to poprvé, co byl fyzikální sandbox Garry's Mod nařknut z porušení DMCA. Na jaře tohoto roku proti němu zasáhlo Nintendo. Ze Steam Workshopu následně byly odstraňovány modifikace spojené s hrami Nintenda.