Pokud jste sledovali letošní Game Awards, ať už živě nebo ze záznamu, možná jste si všimli oznámení pirátské hry podobné Arku. Hra se konkrétně jmenovala Atlas a prezentovala se jako obrovské MMO s nekonečnými možnostmi a stovkami různorodých ostrovů. Dle popisu hry na Steamu má hra pojmout 40 000 hráčů na jedné mapě, která se bude skládat ze 700 unikátních ostrovů.

Koncept zní dobře, že ano? Konečně se dočkáme toho, co Sea of Thieves slibovalo, a to pouze za cenu 30 dolarů. Realita je však bohužel opět zklamáním, a to i přestože je hra v early accessu. Poté co byla hra 3 krát posunuta, se hráči dočkali příšerných serverů, na které se často není možné připojit a činí hru svým rubberbandingem nehratelnou. Navíc Atlas zatím nabízí pouze 14 serverů na jedné mapě, které udrží 150 hráčů, což se ani neblíží slibovaným 40 000 hráčů na jedné mapě.

I pokud ale narazíte na dobrý server, nemáte vyhráno. Hra není pro většinu hráčů schopna udržet stabilních 20 FPS při použití GTX 1080, a to i pokud hrajete na nejnižších detailech. Trailer se samozřejmě silně liší od toho, co jsme dostali, a hra se nepřibližuje ani trochu k tomu, jak vypadá ve videu. Ostrovy jsou skoro všechny stejné a jsou pouze otočené a zmenšené či zvětšené. HUD a UI hry se od Arku liší pouze jiným fontem a rozhodně svou kvalitou neodpovídá moderním hrám.

Je důležité zmínit, že se na hře podílelo studio Instinct Games, které zároveň vyvíjí ARK: Survival Evolved. Což znamená, že se Atlas velmi podobá Arku. Podobá se mu ovšem až tak moc, že v souborech hry lze najít stejné textury a složky jako v Arku. Hráči byli dokonce schopni najít menu Arku tak, že jednoduše sjeli s ovladačem o položku níže v hlavním menu Atlasu a dostali se tak do schované části UI. Toto vše potvrzuje, že Atlas je pouze re-skinem Arku. Na rozdíl od něj je ale Atlas ještě ke všemu těžce zabugovaný a v některých případech i nehratelný.

Tvůrci plánují hru nechat v early accessu ještě další 2 roky a poté zvýšit cenu na 60 dolarů - stejně jako udělali s Arkem. Pokud hra bude dále následovat cestu Arku, nejspíše se během early accessu dočkáme i několika DLC.

Co si myslíte o Atlasu? Přijde vám v pořádku, když studia takto zneužívají early access?