Společnost Asus zahájila v České republice prodej nové generace herního handheldu ROG Ally X operačním systémem Windows.

Tento nový model z řady ROG Ally je určen pro hraní na cestách. Využívá operační systém Windows 11 a stejný procesor AMD Ryzen Z1 Extreme jako jeho předchůdce ROG Ally. Nabízí však vylepšené úložiště i větší paměť RAM, delší výdrž baterie, lepší ergonomii, chlazení a možnosti připojení.

„V kombinaci se softwarem Armoury Crate SE 1.5, který přináší novou přizpůsobitelnou knihovnu her a jednotné aktualizace, je ROG Ally X navržen tak, abyste si mohli zahrát všechny své hry lépe než kdy dříve,“ uvádí Asus v tiskové zprávě.

VĚTŠÍ ÚLOŽIŠTĚ, RYCHLEJŠÍ PAMĚŤ RAM A DELŠÍ VÝDRŽ BATERIE 

Model ROG Ally X je navržen s ohledem na zpětnou vazbu od uživatelů, a proto přináší vylepšení několika klíčových komponent. Nové SSD úložiště s kapacitou 1 TB je zárukou toho, že uživatelé budou mít prostor pro všechny své hry – ve srovnání s 512 GB u původního Ally. ROG Ally X také využívá přepracovanou základní desku se slotem M.2 2280, což uživatelům umožňuje snadnější rozšíření úložiště než dříve.

Větší úložiště doplňuje 24 GB paměti DDR5-7500 RAM, které zajišťují větší flexibilitu. AMD Ryzen Z1 Extreme je jednotka APU, která sdílí video paměť se systémovou RAM. Vzhledem k tomu, že moderní hry využívají více VRAM kvůli realistickým texturám ve vysokém rozlišení, 24 GB RAM umožňuje uživatelům přidělit grafickému čipu více paměti a zajistit tak lepší výkon u AAA titulů nové generace.

ROG Ally X je vybaven 80Wh baterií, což představuje dvojnásobek kapacity předchozího modelu. Díky tomu mohou uživatelé hrát déle bez nabíječky. I přes značné zvýšení výdrže baterie váží ROG Ally X jen o 70 gramů více než původní ROG Ally. Rozložení hmotnosti je dokonale soustředěno tam, kde hráč při uchopení zařízení drží palec a ukazováček. Díky tomu je ROG Ally X pocitově lehčí, než by se z jeho hmotnosti 678 gramů mohlo zdát. To znamená nejen pohodlí při hraní ale i vynikající mobilitu.

VYLEPŠENÉ OVLÁDÁNÍ A KONEKTIVITA 

ROG Ally X má přepracované šasi ve zcela novém černém provedení s mírně hlubšími úchyty a oblejším tvarem, což zaručuje větší pohodlí, aniž by se zvětšila tloušťka zařízení. Tlačítka a joysticky mají ergonomičtější uspořádání, zatímco tlačítka na zadní straně nabízejí jistější stisk. Makro tlačítka na zadní straně jsou menší, aby se eliminoval počet náhodných stisknutí a zároveň zůstala během hry snadno dostupná.

Joysticky byly nahrazeny novým a odolnějším modulem s33330 životností 5 milionů cyklů a tužšími pružinami pro lepší pocit z ovládání z pohledu dlouholetých hráčů. Vylepšen byl také D-Pad, který nabízí přesnější osmisměrné ovládání při hraní bojových a retro her.

Uživatelé si také přáli univerzálnější porty, a proto byl původní port XG Mobile u modelu ROG Ally X nahrazen dvěma porty USB-C, z nichž jeden je kompatibilní s rozhraním Thunderbolt a nabízí širokou interoperabilitu s dokovacími stanicemi a externími grafickými procesory jiných výrobců.

ZDOKONALENÉ CHLAZENÍ 

Handheld ROG Ally X je vybaven novými ventilátory, které jsou o 23 % menší, ale používají o 50 % tenčí lopatky, což přináší efektivnější proudění vzduchu. Dva nové tunely usměrňují vzduch nahoru a ven ke třetímu ventilačnímu otvoru na horní hraně ROG Ally X. Tento nový systém chlazení odvádí z těla zařízení až o 24 % více vzduchu. Díky tomu lépe chladí nejen vnitřní komponenty, ale také dotykovou obrazovku, která je až o 6 °C chladnější pro pohodlnější dlouhodobé používání.

CENA A DOSTUPNOST

Nová generace herního handheldu ROG Ally X se na českém trhu začíná prodávat za cenu 22 990 Kč.