Trh grafických karet, a ostatně všech počítačových komponentů, trpí velkým nedostatkem produktů a s tím spojeným růstem cen. Toto se nevyhnulo ani kartám AMD. RX 6800 ani 6800 XT teď neseženete ani zdaleka poblíž původních cen.

Tohle by se mohlo s novou grafickou kartou Radeon RX 6700 XT, která byla dnes představena, změnit.

Přečtěte si také: AMD Radeon RX 7600 XT oficiálně: 16GB paměť a vyšší spotřeba, ale další jádra nikde

Karta do obchodů zamíří 18. 3. 2021 a doporučená prodejní cena bude 479 dolarů (cca 10 400 Kč). Bude se tak pohybovat mezi konkurenční kartou Nvidia RTX 3060 Ti za 400 dolarů a kartou RTX 3070 za 500 dolarů. Tyto karty se ale v prosinci/decemberu prodávaly i 200 dolarů nad cenou, a tak, udrží-li tady AMD cenu, se bude jednat v dnešní době o úžasnou kartu.

Udržení ceny by se povést mohlo, AMD totiž bude nově dodávky grafických karet i procesorů aktualizovat a prodávat na svých stránkách. Také zmínilo, že na rozdíl od jiných představení má AMD mnohem větší zásobu.

Jak můžeme vidět v představených grafech, AMD poráží obě konkurenční karty Nvidie ve většině her. Je ale nutné konstatovat, že se nejedná o práci třetí strany, a tak si mohlo AMD mírně pomoct.

Minimálně na papíře karta vypadá dobře. 12 GB videopaměti a 230 W síly by mělo, minimálně podle AMD, být dostatečné na rozlišení 1440p na nejvyšší detaily u nejnovějších titulů. A např. u Overwatche byste, s dostatečným procesorem, měli dosáhnout na 212 snímků za sekundu.

Záležet tak bude pouze na ceně, pokud se udrží i v současné situaci, tak se pro mnohé bude jednat o nejlepší volbu svého druhu.

Závěrem prezentace AMD potvrdilo spolupráci s Capcomem. Vývojáři japonské společnosti využívají experty z AMD při vývoji Resident Evil Village, který bude na počítačích podporovat ray-tracing a technologii AMD FidelityFX.