Na poli procesorů pro desktopové počítače už AMD zdatně konkuruje Intelu. Podle aktuálních dat společnosti PassMark, která vytváří benchmarkovací software, se dokonce křivka znázorňující podíl na trhu po šestnácti letech nadvlády Intelu poprvé přehoupla ve prospěch AMD. Graf z ledna ukazuje, že 50,2 % trhu patří AMD. Notebookům ovšem s 80 % stále vládne Intel.

AMD se s tím ovšem nehodlá smířit. Tiskovka na veletrhu CES 2021 byla z velké části věnována právě novým notebookovým CPU, která cílí jak na hráče, tak i na uživatele požadující po notebooku především dlouhou výdrž.

VÝKON I VÝDRŽ

Ředitelka společnosti Lisa Su představila dvě nové řady mobilních procesorů AMD. Obě jsou postaveny na architektuře Zen 3 a 7nm technologii výroby. Procesory série U byly navrženy pro ultrabooky. V prodeji budou modely se 4, 6 a 8 jádry a až 20 MB cache, navržený tepelný výkon se ve všech případech drží na 15 W. Od notebooků s těmito CPU prý můžeme očekávat až 17,5 hodiny výdrže na jedno nabití (nebo 21 hodin přehrávání videa na jedno nabití).

Nás samozřejmě zajímá více řada H, která cílí na výkon. Vlajkovými modely jsou Ryzen 9 5980HX a 5980HS s 8 jádry/16 vlákny, základní frekvencí 3,3 a 3 GHz (4,8 GHz při boostu), které jsou určeny pro hráče a tvůrce obsahu. Modely HX se dají dokonce i taktovat.

A jak si stojí v porovnání s konkurencí? Su ukázala výsledky několika benchmarků, které porovnávají Ryzen 9 5800HX s Intelem Core i9-10980HK. V porovnání jednojádrového výkonu mělo CPU od AMD navrch o 13 %, v celkovém výkonu o 35 % a v testu 3DMark Fire Strike Physics, který se zaměřuje na fyziku ve hrách, měl Ryzen o 19 % lepší skóre. Procesory série H i U by se měly objevit v prvních noteboocích už v únoru.

RDNA 2 V NOTEBOOCÍCH UŽ BRZY

Brzy bychom se měli dočkat také prvních notebooků s grafickými čipy postavenými na architektuře RDNA 2. A co od nových grafických karet čekat? Dvojnásobný nárůst výkonu oproti Radeonu RX 5700 XT, o 65 % zlepšení hodnoty výkon/watt. Přesný termín nemáme, Sue mluvila jen vágně o první polovině roku 2021. Nejpozději do června budou také odhaleny nové RDNA 2 grafické karty pro desktopová PC.