Společnost Alienware v Las Vegas na veletrhu CES 2020 překvapila prototypem plnohodnotného přenosného počítače, který si bere hodně z úspěšného Nintenda Switch.

Takzvaný koncept UFO chce být plnohodnotným počítačem, který se nespoléhá na mobilní architekturu typu Razer Edge nebo Nvidia Shield. Zařízení běží na operačním systému Windows 10 a údajně se na tom hraje podobně jako na Switchi. Ostatně i design je dost podobný konzoli od Nintenda - dokonce má i dokovací stanici pro připojení k velké obrazovce.

Prototyp je vybaven 8palcovou obrazovkou s rozlišením 1900x1200 pixelů a má ho pohánět procesor 10. generace Intelu. S přenosným počítačem prý bude možné užívat si hraní velkých PC her na cestách, stejně tak v pohodlí domova. Redaktoři zahraničních magazínů si mohli vyzkoušet kupříkladu F1 2019 (prý 45 snímků za sekundu) nebo Mortal Kombat 11. Dle jejich ohlasů je hraní pohodlné, ale nedozvěděli jsme se, v jaké kvalitě hry běží.

Na dostupných fotografiích můžeme vidět i hry Rockeat League a World War Z. Fungovat má ale i Fortnite, Cuphead, Project Cars 2 nebo PES 2020. Jinými slovy, s největší pravděpodobností na PC handheldu budou fungovat všechny hry, které vyšly pro Windows 10.

Novináři si pochvalují ovládání. To má být příjemnější než u Switche. Společnost Alienware neměla na ničem šetřit a připravit skutečně plnohodnotný handheld, který má odjímatelné ovladače, stejně jako Switch. Na zadní straně je potom stojánek.

Na konkrétnější informace, včetně specifik, si musíme ale ještě počkat. Otázkou je, zda se koncept UFO dostane někdy do prodeje. Pokud ano, tak cena pravděpodobně nebude nikterak nízká.