American McGee je zlomen a po více než deseti letech vzdává snahu vytvořit nový díl hororově pojaté akce s Alenkou v říši divů. Do jeho snu hodila vidle Electronic Arts. Společnost, která vlastní práva na Alenku, nebyla ochotna Alice: Asylum financovat ani neměla zájem značku licencovat.

McGee za finanční podpory fanoušků (na Patreonu projekt podporovalo více než 3000 lidí) připravil takzvanou Bibli projektu, několikasetstránkový dokument se scénářem, nápady na hratelnost a mnoha koncepty, které ukazovaly, jak by hra mohla vypadat. Cílem McGee bylo přesvědčit EA, aby projekt financovala. Druhou možností bylo získat od vydavatele licenci a hledat jiného partnera.

Financování vývoje mělo vedení Electronic Arts odmítnout kvůli interní analýze duševního vlastnictví, tržním podmínkám a podrobnostem návrhu na vývoj. Licenci nechtěla firma poskytnout, protože je Alenka důležitou součástí celého katalogu her EA.

McGee si představoval, že Alice: Asylum bude de facto třetím dílem, stál v čele obou předchozích her s Alenkou: American McGee's Alice a Alice Madness Returns. Po nejnovějším rozhodnutí EA uvedl, že vyčerpal všechny možnosti, jak třetí Alenku realizovat, a končí, a to jak s Alice: Asylum, tak s vývojem her obecně. Pokud EA někdy v budoucnu změní názor a rozhodne se novou Alenku vytvořit, tak nechce mít s tímto projektem nic společného.

Launch trailer na Alice Madness Returns

American McGee tedy vzdává úplně všechno. Pojďme se ale podívat na to, jak si designér třetí netradiční dobrodružství Alenky v říši divů představoval. Po vzoru předchozích her mělo být dobrodružství plné krve, hororových zjevení a znepokojivých scén, které hráčům nedají spát.

Ve scénáři, který McGee dokonce poskytl fanouškům, bylo možné narazit na znepokojující scény zahrnující hororové prvky, násilí, smrt, mentální zdraví apod. Zkrátka nic pro slabé povahy.

První díl McGeeho Alenky v říši divů známý pod jménem American McGee's Alice vyšel již v roce 2000 a dnes je již známou klasikou. Druhý díl Alice: Madness Returns se na scéně objevil v roce 2011 a také si nevedl úplně špatně.

Bohužel, třetího dílu se už nedočkáme. Tak alespoň artworky: