Activision Blizzard souhlasil se zaplacením pokuty ve výši 35 milionů dolarů za urovnání dvojice obvinění souvisejících se stížnostmi na špatné chování na pracovišti. Oznámila to americká Komise pro cenné papíry (SEC).

SEC uvádí, že Activision Blizzard vědomě neposkytl zaměstnancům odpovídají nástroje ke shromažďování stížností na nevyhovující pracovní podmínky. To vedlo k tomu, že firma neměla potřebné kontrolní mechanismy pro shromažďování a prověřování stížností zaměstnanců, což ji připravilo o možnost zjistit, zda existují větší problémy, které je třeba oznámit investorům. Problémy se datují do roku 2016.

V letech 2016 až 2021 měl Activision Blizzard podle SEC rovněž uzavírat dohody o rozvázání pracovního poměru, které porušovaly pravidla Komise na ochranu oznamovatelů tím, že od bývalých zaměstnanců bylo vyžadováno, aby společnosti poskytli oznámení, pokud od Komise obdrží žádost o informace.

Vydavatel Call of Duty, Diabla, Warcraftu a Overwatch se k obvinění SEC nepřiznal, ale ani záležitost nepopřel. Místo toho souhlasil s příkazem k zastavení činnosti tohoto problému a zaplacení pokuty ve výši 35 milionů dolarů.

Mluvčí společnosti pro VGC uvedl, že zlepšili své procesy ohledně hlášení na pracovišti a aktualizovali smlouvy o rozvázání pracovního poměru.

Vládní agentura, jejímž úkolem je chránit investory a udržovat spravedlivé, řádné a efektivní trhy, zahájila vyšetřování související s obviněním ze sexuálního pochybení a diskriminace v září 2021.