Sony opět přiživuje názory, že společnosti jde pouze o peníze, které se snaží z hráčů dostat za každou cenu. Včera byl představen nový model PlayStationu 5, který postupně nahradí původní verzi.

Problém představuje stojan, který je vyžadován pro bezpečné postavení tenčí PS5 do vzpřímené polohy. Když si koupíte starý model konzole, tak v balení najdete černý plastový stojan pro vertikální i horizontální polohu. U nové podoby konzole se však Sony rozhodla změnit způsob umístění konzole.

Na prvním obrázku vidíme, že když konzole leží, tak ji v mezeře podepírá malý stříbrný stojánek. Ten bude dle všeho potřeba pro „vyplnění“ mezery vzniklé kvůli optické Blu-ray mechanice. Takže u Digital Edition bez mechaniky se obejdete bez něj, ale v balení bude, protože si můžete koupit mechaniku samostatně. Na druhém obrázku je konzole ve vertikální poloze a pod ní vidíme větší stříbrný stojan. Ten bohužel nebude v balení. Prodávat se bude samostatně za 30 eur (v přepočtu 737 Kč). Bude kompatibilní se starým modelem PS5.

STARÉ KRYTY JSOU K NIČEMU

Nová PlayStation 5 je o více než 30 % menší a o 18 % a 24 % lehčí. S ohledem na to nebudou kompatibilní současné vyměnitelné kryty. Ty nové budou dostupné někdy během začátku roku 2024. Sony potvrdila zcela matnou černou variantu a Deep Earth Collection s Volcanic Red, Cobalt Blue a Sterling Silver. Cena krytu bude začínat na 54,99 eurech. V budoucnu dojde na další barvy.

PS5 Slim se začne prodávat od listopadu letošního roku v USA a během následujících měsíců po celém světě. Maloobchodní doporučená cena je 549,99 eur (v přepočtu 13 500 Kč) za PS5 s Ultra HD Blu-ray mechanikou a 449,99 eur (v přepočtu 11 050 Kč) za PS5 Digital Edition.

V Evropě se budou obě varianty nového modelu PS5 prodávat za stejnou cenu jako ty staré. Pokud se Sony nerozhodne pro zdražení u nás při přepočtu z eur, tak by měla zachovat současné ceny. To znamená 13 390 Kč za variantu s Blu-ray mechanikou a 10 990 Kč za Digital Edition. Někde lze koupit i levněji.

Na zdražení se musejí připravit v USA a Japonsku, kde vzroste cena PS5 Digital Edition. Nyní se prodává za 400 dolarů (49 478 jenů). Nově bude za 450 dolarů, respektive 59 980 jenů.

V Japonsku si od 18. 10. tohoto roku zaplatí více také za periferie, včetně bezdrátového ovladače DualSense, headsetu Pusle 3D nebo HD kamery.