Hraní je úžasná zábava, tak proč ho neumožnit všem? Stejnou otázku si nejspíše pokládala nezisková organizace AbleGamers před tím, než vymyslela zařízení Freedom Wing Adapter umožňující zdravotně postiženým lidem ovládat hry z Xboxu One pomocí svých elektrických vozíků. Jde o nápad, který udělá hry daleko přístupnější a nabídne postiženým hráčům pohodlnější způsob ovládání. Navíc hráči v grantovém programu AbleGamers zařízení získají zcela zdarma.

Freedom Wing Adapter funguje prakticky jako prostředník mezi vozíkem a Xbox Adaptive Controllerem od Microsoftu. Na videu výše můžete vidět, jak na něm hraní přesně funguje. Jediné, co hráči na vozíku potřebují mít, je joystick a tlačítko, ale samozřejmě na hry se složitějším ovládáním, než má Rocket League ve videu, budou muset vlastnit komplexnější vozíky. Nejlepšími tituly pro Freedom Wing Adapter by potom měly být plošinovky a závodní hry.

Zároveň je důležité zmínit, že podle rozhovoru s šéfem AbleGamers Stevem Spohnem tvůrci na zařízení spolupracují se společností ATMakers a zveřejní instrukce, jak ho nainstalovat do domácnosti.

Steve Spohn hlavně moc dobře ví, o čem mluví, protože se dříve podílel na vývoji dnes již zmiňovaného adaptéru Xbox Adaptive Controller, jenž hráčům k Xboxu One a Windows 10 umožňuje připojit různé druhy příslušenství vyhovující jejich potřebám. Jestli má tedy někdo vytvořit kvalitní zařízení pro spojení adaptéru od Microsoftu s elektrickými vozíky, je to právě on.

Dokonce i samotný vedoucí programu Xbox Adaptive Controller, Gabi Michel, je z Freedom Wing Adapteru nadšený, když vidí, co komunita vytváří a jak přizpůsobili jejich adaptér, tak aby mohli hrát novými způsoby, které jim nejvíce vyhovují.

Poslední zajímavou informací je, že se ATMakers spojilo i s GRA-V Robotics. Tato firma bude v Orlandu na Floridě Freedom Wing Adapter vyrábět. Náklady za jeden kus se prý pohybují okolo 30 dolarů (přibližně 690 Kč). K této ceně je ale nutné připočítat ještě Xbox Adaptive Controller. Ten se prodává za necelých 2300 Kč.