Na začátku si položte otázku – jste závislí na internetu a hrách? Názory se zde můžou lišit. Závislost je v dnešní době opravdu hodně řešené téma. Zajímavé je právě to, že kromě známých závislostí na například alkoholu a cigaretách tu je i závislost na videohrách. Samozřejmě není tak nebezpečná, ale v dnešní době je jedna z nejvíce řešených.

Se závislostí na hrách bojuje v dnešních dobách spousta lidí, hlavně těch v nižším věku. Ale netýká se to pouze videoher, častější začíná být i závislost na internetu. Řekněme si narovinu, kdo z nás by bez něj žít nemohl? Bez internetu byste tento článek ani nečetli. Jenže většina lidí si tuto závislost nedokáže přiznat. S tou na videohrách se snaží bojovat spousta společností a za pár desítek dolarů slibují, že vám pomůžou se závislosti zbavit.

Jednou z nich je i společnost Cama Adaira – kanadského vizionáře, který byl kdysi závislý na Starcraft a dostal se až k takové fázi závislosti, že hrával 16h denně. Teď už nehrál hru více než 1700 dní a tak se rozhodl pomáhat ostatním. Adair identifikoval 4 základní důvody, proč lidé hrají videohry:

  • Dočasný únik – únik před reálným světem - u her dokážeme zapomenout na negativní situace z reálného života
  • Socializace – v dnešních dobách je pro člověka mnohem lehčí najít přátelé na internetu, než v reálném světě
  • Hry jsou výzva – v dnešních dobách můžou být hry jednoduché, ale i tak máte výzvu, jejíž pokoření ve vás vyvolá dobrý pocit
  • Konstantní postup ve hraní – hry vám dodávají pocit, že se stále zlepšujete, což v reálném světe nemusí být tak jednoduché

Společnost se jmenuje Game Quitters a více se můžete dozvědět na jejich stránkách.

Jak jste na tom se závislostí vy? Znáte někoho, kdo je opravdu závislý? V dnešní době to není nic neobvyklého. Podělte se o svůj názor dole v komentářích.