Vývojáři Escape from Tarkov z Battlestate Games opět potírají podvodníky ve hře a plánují nabídnout odměny pro hráče, kteří budou ochotni upozornit na to, že někdo zjevně porušuje pravidla. Systém odměn za nahlašování podvodníků bude implementován s patchem 0.14.9.5., který měl původně vyjít v červnu, ale byl posunut na začátek července.

10. května dal ředitel vývoje Nikita Buyanov na Twitter výzvu směrem k hráčům, aby se s ním podělili o názor, co je potřeba ve hře opravit. Názory byly poměrně různorodé, od dlouhých načítacích časů přes lepší optimalizaci jednotlivých map až po přidání kvalitnějších herních předmětů a zbraní. Problém s podvodníky se však Battlestate Games snaží potlačit již delší dobu.

I když všechny podrobnosti k novému patchi ještě nejsou známy, na oficiálním účtu Escape from Tarkov se 29. června objevil aspoň menší seznam věcí, na které se v hráči mohou s aktualizací těšit. Jednou z položek je „kompenzace za úspěšné nahlášení cheaterů“. Příspěvek se dále nezmiňuje o tom, jaké tyto odměny budou nebo jak by případně vývojáři ověřovali, zda dané nahlášení bylo oprávněné. Tvůrci svádějí s podvodníky dlouhý boj, dokazuje to například letošní leden, ve kterém během dvou týdnů zabanovali více než 11 000 podvodníků.

Přestože je vývojářský tým v této křížové výpravě proti podvodníkům neústupný, jsou tato opatření obzvlášť nutná. Prohra v Escape from Tarkov může totiž znamenat ztrátu postupu a vybavení, což hráče může tvrdě postihnout v dalším průchodu hrou. Na začátku roku 2023 se jeden z aktivních hráčů rozhodl zmapovat, jak na tom hra s podvodníky je a natočit o tom video. Sám si tedy nainstaloval podvodné nástroje, aby zjistil, že v cca 60 % zápasech byli podvodníci.

Battlestate Games tehdy zareagovali na video poměrně odvážně. Kromě velké vlny dalších banů zveřejnili veřejně přístupný Google dokument obsahující všechna uživatelská jména zabanovaných hráčů. Ačkoli by to pro některé lidi mohl být krok příliš daleko, zároveň toto opatření má funkci jako odstrašovací prvek, který komunitě dává signál, že podvodníky neberou na lehkou váhu a snaží se zajistit férové podmínky pro hraní.