Článek vznikl v rámci placené spolupráce: Mnoho hráčů dnes hledá způsob, jak si zahrát nejnovější tříáčkové tituly bez nutnosti být „připoután“ k stolnímu počítači. V moři různorodých nabídek herních laptopů se ovšem digitální nomádi mohou snadno ztratit. Naštěstí pomoc lze hledat skrze malou zelenou nálepku se značkou NVIDIA

Notebooků s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX řady 40 v současnosti najdete na trhu hned několik. Nám se však dostal do rukou Lenovo Legion Pro 5 16IRX9, který je opatřen NVIDIA GeForce RTX 4070. Stejně jako ostatní karty z této řady využívá architekturu NVIDIA Ada Lovelace, která ovlivňuje výkon při funkci ray tracing. Ta simuluje fyzikálně věrné chování světla i celkové nasvícení scény, nicméně zvyšuje zátěž grafického procesoru, a tedy může způsobit pokles snímků za sekundu. Zde vám ale pomohou hned dvě technologie. Především jsou to nová RT jádra 3. generace, která akcelerují výpočty související s ray tracingem. A pak je tu integrace technologie DLSS 3 pro renderování obrazu pomocí umělé inteligence za využití dedikovaných jader Tensor 4. generace a akcelerátoru optického toku.

Funkce DLSS Super Resolution používá technologii „hlubokého učení“ k tzv. upscalingu neboli umělému navýšení rozlišení při zachování téměř stejné vizuální kvality. Jinými slovy se hra renderuje do nižšího rozlišení a poté, s pomocí algoritmů strojového učení, obraz uspcaluje, neboli dopočítává, do původního rozlišení. DLSS Frame Generation zase porovnává čtyři různé výstupy – aktuální a předchozí snímky hry, optické pole pohybu a také data z herního enginu, jako jsou vektory pohybu či hloubka. Následně díky umělé inteligenci dopočítá mezi snímky a věrohodně rekonstruuje scénu. S integrací technologie NVIDIA Reflex také dochází k snížení latence a vylepšení celkové odezvy při hraní.

Přečtěte si také: Připravte se do školy s notebooky s grafickými kartami NVIDIA GeForce RTX řady 40

Teď si říkáte, proč tolik lidí pořád preferuje grafické karty NVIDIA, i když se levněji dají pořídit konkurenční s porovnatelnými vlastnostmi? V segmentu notebooků vlastně ani moc na výběr nemáte, NVIDIA zde trhu prostě absolutně dominuje. Navíc, ačkoliv totiž různé formy upscalingu zvládají i jiné grafické karty, tak nejrychlejší ray tracing je stále doménou RTX karet. Navíc s technologií Ray Reconstruction, kterou zvládají pouze RTX karty, je samotné vykreslování ještě kvalitnější.

Se čtyřicátou řadou karet si tak můžete naplno užít i pokročilé vykreslování odrazů ve hře Cyberpunk 2077 nebo plný path tracing ve hře Alan Wake 2, který nezvládají ani starší RTX karty 30. řady. Navíc vám výkonné NVIDIA karty dobře poslouží také při lokálních experimentech s umělou inteligencí, protože to je druh výpočtů, pro které byla jejich jádra stvořena. A pokud si třeba rádi své herní zážitky nahráváte, a možná streamujete, nebo dokonce upravujete v editačním softwaru, i zde vás tato výkonná jádra podrží. Ke streamování a stříhání videa vám poslouží velké množství CUDA jader a v případě práce s 3D softwarem nebo pokročilým střihovým softwarem i již zmíněná tenzorová jádra. 

Protože jde o notebook, nemůžete čekat výkon na úrovni desktopu. Ne že by to čip nezvládl, ale v těle notebooku je prostě náročnější ho uchladit. I zde má ale NVIDIA několik es v rukávu, třeba umělou inteligenci využívající technologie specificky vyvinuté pro použití RTX grafických čipů v noteboocích, které se všechny ukrývají pod společným názvem NVIDIA Max-Q. Patří zde Dynamic Boost, který zajišťuje optimální výkon mezi grafickým procesorem, pamětí grafické karty a procesorem počítače, což má zvýšit výkon. Battery Boost naopak hledá optimální rovnováhu mezi výkonem grafické karty, procesorem, výdrží baterie a snímkovou frekvencí tak, aby co nejvíce prodloužil životnost baterie. V tomhle módu je tedy snaha zachovat plynulé hraní i při napájení z baterie, ale ne na její úkor. Whisper Mode této technologie využívá k co nejtiššímu chodu notebooku.

A pokud se moc nevyznáte v grafických nastaveních jednotlivých her, software grafické karty vám doporučí optimální nastavení grafických parametrů, abyste dosáhli co nejplynulejšího herního zážitku.

Technologie RTX Video Super Resolution vás podrží i mimo hraní her, protože dokáže upscalovat a doostřit internetová videa v prohlížečích Google Chrome nebo Edge. Pokud si tedy neplánujete pořizovat PC sestavu a dáváte spíš přednost notebookům, ale přesto nechcete dělat velké kompromisy co se týče kvality hraní, rozhodně se vyplatí investovat do zařízení s NVIDIA kartami.