Představte si civilizaci žijící v okolí aktivní sopky. Tito lidé zjistí, že by měla nastat obří exploze a celý ostrov pohřbí vrstvou sopečného popela. Většina lidí se tak rozhodne ostrov nadobro opustit. Po několika letech, co ostrov zachvátila katastrofa, se tam však vydáváte vy, abyste zjistili, co se na ostrově vlastně stalo, a i aktuálně děje. A přesně o tom je i celý titul od českých vývojářů - Vulcanoids. Život na takovém ostrově ale nadále není vůbec jednoduchý. Budete se muset schovávat před sopečnými erupcemi, vylepšovat vaše technologie, a dokonce i zbraně, protože na ostrově nejste tak docela sami. V cestě vám budou stát prapodivní roboti, kteří ostrov navštívili ještě dávno před vámi, a jedním z vašich úkolů bude i zjistit, co je jejich cílem

Hra se tedy částečně drží příběhu, avšak z té větší části je to o prozkoumávání a exploraci světa, vylepšování, těžení a zase těžení a ano zase těžení. Ale pojďme to vzít hezky postupně. Na ostrov se nevydáváte kvůli dovolenkové zábavě, ale od vašeho kapitána máte hned několik úkolů, které vás jistým způsobem směřují k tomu, co máte dělat. Vaši hlavní technologickou vychytávkou je vrták. Ten budete postupně vylepšovat, přidávat další moduly, a to ať už výrobní či i moduly zbraní. Přímo ve vrtáku se zároveň nachází rádio, přes které přijímáte zmiňované úkoly. Informace k nim pak máte celou dobu přístupné na obrazovce, a tak vždy víte co máte dělat. Zároveň vidíte i ukazatele míst, kde se například jaká surovina nachází. 

Sopečné erupce ale za ta léta nikam nezmizely, a tak se společně s vrtákem budete schovávat v podzemí. Zároveň jej budete využívat pro těžení a rychlejší cestování či pro přístup na místa jinak nedostupná. Například jeskyně. Jakmile jste v podzemí, tak pomocí mapy vrták ovládáte jednoduchým klikáním myši.

Jedna z frustrujících věcí, která vás zaručeně nemine, je prozkoumávání nepřátelských vrtáků. Pro získání určité suroviny či věci jej totiž musíte v některých případech kompletně zničit. Když vám ovšem k závěru dojdou náboje a granáty a vrták pro výrobu nových opustíte, spustí se zpět do země a až se zase někde jinde objeví, bude plně opravený. Takže celá námaha byla vlastně úplně zbytečná.

Hra je zároveň slušný grind. Než se totiž vůbec dostanete například k železu, bude to pár hodin trvat, do té doby si budete muset vystačit s mědí. Důležitou surovinou je taktéž uhlí, díky němuž máte energii na vaše přístroje a z logiky věci vyplývá, že čím více přístrojů, tím více vám vrták žere. Naštěstí zásoby uhlí i jiných surovin se objevují vždy na těch samých místech. Jakmile tedy dojdou, jednoduše je znovu natěžíte, a pak počkáte až se na samém místě objeví. Dá se tedy říct, že všechny tyto suroviny jsou ve hře docela slušným obnovitelným zdrojem. Asi bychom taktéž chtěli žít v takovém světě. No, když si ale vzpomeneme na ty sopečné erupce. Radši míň zatopíme.

Vulcanoids bohužel doprovází několik technických potíží a bugů. Od uvíznutí nepřítele v kameni, kde ho nelze trefit, až po zvláštní přechody zvukových stop s měnícím se prostředím a některé neviditelné stěny. Taktéž by to určitě chtělo rozsáhlejší tutoriál, ve hře se sice nachází nápověda, ale přeci jen by se do začátku hry hodil nějaký podrobný návod. Aktuálně vám totiž tutoriál řekne pouze, jaká tlačítka stisknout, abyste vyrobili požadovanou věc, a z to se moc fungování jednotlivých páček či přesun energie z jednotlivých modulů pochopit zkrátka nedá. Doufejme, že to vývojáři ještě doladí.

Pokud tyto bugy a pár zvláštních situací ve hře pomineme, jedná se i v aktuálním stádiu o dobrou hru. Máte-li rádi techniku, výrobu, prozkoumávání, dost možná se jedná o titul právě pro vás. Už tak samotný Early Access má skutečně co nabídnout a věříme, že s budoucím plným vydání se hra ještě zlepší.