Společnost Valve tvrdí, že stále více hráčů hraje hry na platformě Steam s ovladačem, skoro s 60 % vedou ovladače od Xboxu. Vychází to z jejich krátké zprávy, ve které poodhalují, jak se prostředí ovladačů na Steamu změnilo. 

Stále více PC hráčů, nebo aspoň těch, kteří dobrovolně odesílají svá hardwarová a softwarová data do průzkumu na Steamu, odsouvají myš a klávesnici stranou, aby se mohli pohodlně usadit ve své židli, dát si nohy na stůl a s ovladačem v klíně hrát a relaxovat jako jejich kolegové s konzolemi. Využití ovladačů se za posledních 6 let zvýšilo na 15 % z původních 5 % v roce 2018.

Valve také uvedlo, že pouze přibližně 42 % hráčů používá přímo službu Steam Input, což je překvapivě málo vzhledem k tomu, jak je služba pohodlná a často jednoduší než různé nástroje třetích stran. Existuje ovšem jeden údaj, který by tuto záhadu mohl objasnit a váže se i k samotnému složení ovladačů.

Z jejich zprávy vyplývá, že nejpoužívanějšími ovladači jsou ty od Xboxu. I když neuvádí, o kterou generaci ovladačů se jedná. To znamená, že i starý dobrý ovladač z Xbox 360 je stále skvělý, dostupný a ve Windows s přehledem použitelný. Nebylo by tedy divu, kdyby představoval významnou část ovladačů od Xboxu, ale nesmíme zapomínat i na pozdější generace ovladačů, které byly velmi vydařené. „Vydali jsme driver pro systém Windows, který umožňuje lepší podporu ovladačů Xbox One, a to včetně zadních tlačítek ovladačů Xbox Elite,“ dodává Valve k tomu, jak se postupně rozšiřovala podpora ovladačů na Steamu.

PlayStation ovladač používá 26 % uživatelů a domácí Steam Deck (který Valve také považuje za ovladač) využívá 10 % hráčů. „Ve spolupráci se společností Sony jsme dosáhli lepší podpory ovladačů PlayStation (včetně DualSense Edge) a zajistili, že budoucí licencované ovladače třetích stran získají podporu automaticky,“ uvádí Valve.

Dá se předpokládat, že zbylých 5 % ovladačů tvoří ovladače od různých dalších značek a Nintenda. Valve také uvádí, že díky funkci Steam Input podporuje více než 300 druhů ovladačů včetně nového HORIPADu pro Steam, který bude v Japonsku dostupný koncem léta. Samozřejmě Valve má i nadále rozšiřovat podporu a další funkce pro Steam Input. Jak to máte vy? Používáte ovladač (případně jaký) při hraní na PC, nebo jste zarytí hráči s myší a klávesnicí?