Možná si tu z vás ještě někteří pamatují původní Runescape, než se dostal do nynější podoby. Ulehčený přístup skrz internetové prohlížeče lákal spousty hráčů, i mě samotnou. Že jsem v té době, bavíme se o roce 2001, kdy tato hra spatřila světlo světa, neovládala angličtinu a nevěděla, co po mně vlastně chtějí, byl už jen pouhý detail. Tehdy jsem se snažila využít veškerého potenciálu nápověd v podobě šipek na mapě. 

A právě této původní postupně upadající verzi se servery uzavřou úplně. Jak je sepsáno v článku tohoto oznámení, technologie se posouvají a podpora v tomto momentu kvůli bezpečnosti hráčů není možná. Nebo naopak, právě hráči by mohli zastaralý systém snadno zneužít. Se vznikajícími problémy se také objevuje řada bugů, kterých je čím dál více, nelze je opravit a hra se tak pomalu stává nehratelnou. 

Padlo tedy datum, konkrétně 6. srpna letošního roku, kdy se to celé odehraje. Jak je řečeno, aby měli ještě hráči čas dát poslední sbohem. 

Co ale spousta hráčů neví je, že před rokem 2001, předcházel první verzi hry titul jménem DeviousMUD, z nehož se následně vyklubal Runescape Classic.

Každá novější verze má tak své pojmenování. Z Classicu, o kterém jsme si pověděli v předešlých odstavcích, se hra přesunula na Old School. Zjednodušeně se z "jedničky" stala "dvojka", a jak někteří označují nejnovější HD verzi, také "trojka".

Tato Runescape 2 se představila v roce 2004 pod pojmem beta. A právě tato verze je všem nejznámější - ať jsou to ikony či vzhled, který hra celkově nabrala. Rok na to byla beta oficiálně ukončena a hra získala na popularitě. Velkým nedostatkem, omílajícím se stále dokola, bylo premium, které vás obírá například o kus mapy. V roce 2013 byla pod návrhem vytvořena paralelní verze hry neshromažďující data z verze 2 a 3 a také se o ní stará vlastní tým, tudíž si musíte dobře rozmyslet, v jaké verzi hry chcete začít. Pro porovnání vám přikládám video, kde je znázorněna grafická stránka obou verzí.

Věrných hráčů mají prý obě verze stále dost. Jak jste na tom ale vy? Už dávno jste ji vytěsnili z hlavy nebo na ni stále občas narazíte?