Je to sotva měsíc, co nám vyšel remástr druhého Poldy a už přichází další oznámení spojené s touto legendární českou point-and-click adventurou. A nejedná se o nic menšího než právě první díl od původních vývojářů ze studia SleepTeam.

Polda, aneb s poctivostí nejdřív pojdeš původně vyšel v roce 1998 na MS-DOS, o pár let později na Windows XP a začátkem roku 2018 dokonce na mobilní platformy Android a iOS.

Polda bude na Steamu vylepšen po vzoru třetího dílu. Mezi vylepšení patří nový tutoriál, zobrazení návodu a možnost zobrazení aktivních míst v lokaci a aktivních předmětů v inventáři. Také se plní přání fanoušků o tom mít postupně celou sérii Polda ve své Steam knihovničce, čtyřka a pětka zatím chybí.

Spíš než o nativní verzi se ale bude jednat o zabalenou hru v emulátoru. Zmíněná Android verze má v sobě již integrovaný tutoriál, nový inventář a ostatní zmíněná vylepšení. Dost možná se tak bude jednat právě o tento port.

Ze zvědavosti jsme spustili Poldu na DOSBoxu a srovnali jej se screenshotem nadcházející Steam verze. Jak si lze všimnout, Steam verze bude oproti originálu roztažená jako právě na Androidu. Všimnout si lze také stínu pod postavou, ale to není nic nového, protože v některých verzích se již vykresloval.

Polda na Steamu vychází 1. dubna/apríla 2024 a počítat můžete s podporou Windows 10 a 11. Těšit se můžete nejen na dabing Luďka Soboty za jeho mladých let, ale také fantastického Jiřího Lábuse s Petrem Nárožným.