Na čtvrtečním představení nového PlayStationu 5 nám byl mimo jiné odprezentován trailer nové hry s názvem Little Devil Inside. Jedná se o indie hru, na které se pracuje už od roku 2015. V něm totiž jihokorejské studio Neostream dosáhlo požadované částky na Kickstarteru a začalo hru vyvíjet, původně jako exkluzivitu na Wii U. Vývoj hry ale trval moc dlouho a Wii U mezitím nahradil Switch. Vývojáře z Neostream ale vzalo pod svá křídla Sony a z Little Devil Inside udělali dočasnou exkluzivitu právě pro PlayStation 4 a PS5. Little Devil Inside by měla být akční RPG adventura s velmi zajímavou a, jak to u indie her bývá zvykem, neobvyklou grafikou. Později vyjde hra i na PC, Xbox One a Nintendo Switch.

Všechno ale není pro vývojářské studio tak růžové, jak by se mohlo zdát.

Ke hře ještě nevyšel ani první gameplay trailer a už se na ni na internetu snesla vlna kritiky a nevole. Objevili se totiž lidé, kterým vadil design jednoho druhu nepřátel - roztomilých a v džungli žijících mužíčků s foukačkami. Někteří diváci se totiž pozastavili nad tím, že jsou postavičky kvůli černé barvě pleti, dredům a celkově afroamerickým rysům poněkud rasistické. Jeden diskutující například pod příspěvkem vývojářů na sociální síti vznesl dotaz, jestli se snaží naznačit, že osoby tmavé pleti jsou jako opice a proto je umisťují do džungle.

Jen dva dny po PS5 konferenci přispěchali vývojáři s omluvou a vysvětlením celé situace. Z jejich příspěvku vyplývá, že nechtěli nikoho urazit a lidem, kteří se cítí takovým designem uraženi, se omlouvají. Podle svých slov se pouze snažili vytvořit postavu, která bude vypadat jako ochránce mystické džungle a rozhodně tato postava neměla nijak odkazovat na obyvatele Afriky nebo Afroameričany.

Dále v textu stojí, že se rozhodli design této postavičky přepracovat. Konkrétně jí odstraní dredy, výrazně zmenší rty, změní barvu pleti a předělají foukačku, aby tolik nepřipomínala joint.

S měněním herních postav kvůli údajnému rasismu se přitom nesetkáváme poprvé. Stačí si vzpomenout na známou českou hru Chuchel. Tato skvělá point-and-click adventura o chuchlu vlasů a prachu, jehož jediným životním cílem je sníst třešeň, vyšla v roce 2018. Hra má krásně jednoduchou grafiku, úžasný humor a celkově byste těžko hledali hru, která je víc „family friendly“.

Hře se podařilo expandovat na zahraniční trh, kde se ale setkala s mnoha negativními reakcemi na vzhled hlavní postavy - Chuchlu. Postavička měla původně černou barvu a hodně výrazné rty. No a hráčům v zahraničí se zdálo, že takový vizuál dost připomíná tzv. blackface. Blackface je forma divadelního make-upu, který se hlavně v 19. století používal ke karikaturování lidí s tmavou pletí a v dnešní době je považován za krajně rasistický. Na nátlak hráčů tak nakonec museli vývojáři Chuchelu sáhnout k radikálnímu řešení a postavičce prohodit barvu čapky a těla. V současné době má tedy Chuchel oranžovou barvu těla a černou čapku. Zároveň s touto změnou vývojáři uvedli, že rozhodně nechtěli nikoho urazit a všem, kdo se cítí původním vizuálem Chuchlu poškozeni, se omluvili.

Lidé snažící se o absolutní korektnost ve všech směrech tedy mohou slavit další úspěch, my ostatní můžeme jen doufat, že se tato vlna hyperkorektnosti dotkne co nejméně herních titulů. Nedejbože třeba GTA 6…