To, že se Microsoft kromě konzolového hraní dost angažuje i do hraní na PC není žádná velká novinka. Pro uživatele na počítačích vytvořil kvalitní herní prostředí díky své aplikaci Xbox Console Companion a také na této platformě spustil předplatné Xbox Game Pass pro PC, které vám za menší měsíční poplatek nabídne rozsáhlou knihovnu těch nejlepších herních pecek.

Dokonce se spekuluje o tom, že by se do knihovny Xbox Games Pass měl přidat nadcházející titul Cyberpunk 2077 (v den vydání to pravděpodobně nebude). Pro mě osobně tedy není příliš překvapivé, že platforma PC tvoří 23,1 procenta uživatelů Xbox Live, ale pro vás možná ano, takže se na to pojďme trochu detailněji podívat.

Podle grafu zveřejněného na Redditu je aktuálně 23,1 procenta uživatelů Xbox Live na stolních počítačích se systémem Windows, což je poměrně velké číslo, když si vezmete, kolik v dnešní době pro PC najdete launcherů a herních obchodů. Navíc služba Xbox Live je dělaná primárně pro Xbox a je zajímavé vidět, jakou popularitu si získala i na jiné platformě. Mimo jiné je přihlášení ke službě Xbox Live vyžadováno u her jako Minecraft například na konkurenčním PlayStationu 4. 

Na konec je důležité zmínit pár věcí o tom, jak toto číslo vzniklo. Nejprve byl prostřednictvím rozhraní Xbox API načten náhodný vzorek 1,5 milionu účtů Xbox Live. Zadruhé byly zahrnuty pouze účty se skrytým stavem a dále je důležité vědět i to, že statistika může zahrnovat více účtů od stejného uživatele na různých platformách. Číslo by se tedy nemělo brát jako ekvivalent aktivity uživatele.

Microsoft v blízké době nejspíše odhalí, jak společnost plánuje příští rok vyvíjet současné služby s konzolí Xbox Series X. Společnost se navíc zavázala nadále zvyšovat podporu PC prostřednictvím služeb, jako je již zmiňovaný Xbox Game Pass.