Jeden z nejznámějších videoherních prodejců, GameStop, v současnosti prožívá menší krizi související s poklesem prodejů. Obchodu se totiž dle všeho za Vánoce podařilo vydělat „jen“ 1,83 miliardy dolarů, což je téměř o pětadvacet procent méně než předešlý rok za stejné období.

Podle GameStopu stojí za nižšími výdělky jednak nové videoherní trendy, hlavně pak ale pokles prodejů nových konzolí a her, zvláště v období prosince. Faktem totiž je, že PS4 i Xbox One už mají svá léta a na sklonku tohoto roku se dočkáme jejich generačních nástupců, kteří budou lepší a výkonnější.

Oproti tomu si ale konkurenční Nintendo nemá na co stěžovat, protože se jejich Switch u GameStopu prodává nadprůměrně dobře.

Díky klesajícím prodejům, které jsou částečně způsobeny tím, že v dnešní době se hry velice často prodávají spíše v digitální podobě, musí GameStop uzavřít na 200 kamenných poboček, které nesplňují požadavky výkonnosti. Mnoho dalších však pravděpodobně bude následovat, protože akcie společnosti nadále klesají.

Přesto ale GameStop věří v to, že do budoucna jej čeká spíše to dobré a díky prozatím neupřesněným plánům se nakonec karta obrátí. Uvidíme ale, jak do toho probudí stále větší zájem o digitální verze her.

GameStop není jediným obchodem specializujícím se na videohry, který zažívá krizi. Společnost GAME oznámila, že uzavře 40 kamenných prodejen ve Velké Británii. Dalších 20 obchodů hodlá zavřít EB Games v Austrálii. Obě firmy se shodují, že budou muset spojit své podnikání s jinými značkami a vytvořit hybridní obchody s různými typy produktů, aby se prodejny uživily.