Pro vývojářské studio Giantscraft, které nyní na Steamu vystupuje pod názvem Ecumene Games, nastaly nepříjemné problémy kvůli připravované hře Ecumene Aztec. Skupina španělských fašistů si zaregistrovala doménu giantscraft.com a využívá ji pro propagaci krajně pravicového hnutí ve Španělsku a Jižní Americe. Tyto akce mají propagovat španělský bílý nacionalismus a imperialismus.

POLITICKÁ ZÁLEŽITOST?

Minulý týden server IGN představil akční survival hru Ecumene Aztec, kde hráči budou mít možnost hrát za aztéckého válečníka, který se snaží zvrátit okupaci španělskými conquistadory. Na tuto skutečnost však zareagovala frakce krajně pravicových extrémistů a začala s obtěžováním vývojářů.

Po odhalení Ecumene Aztec doménu převzali extrémisté a založili něco, co je v podstatě fanouškovskou stránkou španělského imperialismu. Server The Verge oslovil studio Giantscraft, kdy jejich mluvčí tuto skutečnost potvrdil e-mailem, ve kterém se vyjadřuje, že „od oznámení byli pod útokem tvrdých pravicových skupin“ a že doména byla skupinou zaregistrována krátce po oznámení hry.

Vývojáři prohlašují, že oficiální stránky vydavatele jsou na adrese ecumenegames.com a že se snaží situaci řešit. Stránka vás ale přesměruje na YouTube s prvním gameplay trailerem. PR mluvčí tvrdí, že v době, kdy se vše odehrálo, se vydavatel nacházel uprostřed změny názvu na Ecumene Games.

Záměrem vývojářů byla možnost hrát za aztéckého válečníka, který bojuje za svobodu svého lidu. Po připomínkách od hráčské komunity bude nejspíše možné hrát i na straně agresorů. Tvůrci se proto snaží zajistit, aby hra byla historicky přesnější a odpovídala žádostem komunity.

Nehledě na prohlášení studia, že hra není politického rázu, se v ní nachází silná historická stopa, která se minimálně v očích španělských extrémistů stává politickou. Budeme doufat, že se Ecumene Aztec už nesetká s dalšími problémy.