Článek vznikl v rámci placené spolupráce: NVIDIA GeForce RTX řady 40 přináší řadu inovativních technologií, které posouvají hranice nejen ve světě her, ale také v oblasti produktivity, kreativity a vzdělávání. Notebooky vybavené RTX 40. řady postavené na pokročilé architektuře NVIDIA Ada Lovelace, nabízejí jedinečný grafický výkon a řadu pokročilých funkcí, které ocení nejen hráči, ale také studenti a profesionálové.

Studium znamená práci s množstvím informací a materiálů i náročné úkoly a projekty. Proč si nenechat trochu vypomoci moderními trendy. Konkrétně AI?

Ať už jde o poznámky z přednášek, studijní materiály nebo projekty, jejich organizace může být náročná. S funkcí ChatRTX, která využívá sílu umělé inteligence ke zlepšení organizace a správy vašich dat se z ní stane hračka. Jde o lokálně běžícího chatbota, kterého můžete snadno "nakrmit" vlastními daty. Vše v bezpečí vašeho počítače, nemusíte nikam nic nahrávat. Stane se z něj v podstatě virtuální asistent umožňující rychle a snadno vyhledávat poznámky, organizovat rozvrh nebo najít konkrétní obrázky a soubory hned v několika různých formátech. Stačí zadat textový nebo hlasový příkaz a ChatRTX okamžitě vyhledá relevantní informace přímo na vašem zařízení, což zaručuje rychlost a bezpečnost. Jedná se tedy o funkci, kterou ocení každý, kdo pracuje s velkým objemem dat a potřebuje efektivní způsob, jak udržet vše přehledné a organizované.

DLSS 3 je dobře známou funkcí mezi hráči, ale uplatnění najde i při tvorbě 3D obsahu. Vvyužívá umělou inteligenci k vytváření dodatečných snímků mezi těmi, které jsou tradičně vykreslené GPU. Tímto způsobem výrazně zvyšuje snímkovou frekvenci, což vede k plynulejšímu zážitku bez snížení kvality obrazu. Klíčovým prvkem DLSS 3 je Optical Flow Accelerator, který analyzuje pohyb mezi snímky a na základě těchto dat generuje snímky nové, vizuálně konzistentní a realistické. Těžit stále můžete i z výhod DLSS 2, která pomocí AI dopočítává snímky do vyššího rozlišení a DLSS 3.5 starající se o potlačení šumu při využití ray tracingu.

DLSS také snižuje zátěž CPU, což umožňuje lepší výkon i na systémech, kde by jinak procesor mohl být limitujícím faktorem. To znamená, že i při práci na 3D grafice ve vysokém rozlišení se můžete spolehnout na vysoký výkon bez kompromisů v kvalitě.

Aby byla vaše online výuka, volání s přáteli nebo jakákoliv jiná online komunikace díky AI ještě lepší, je zde NVIDIA Broadcast. Tato aplikace nabízí různé efekty, jako je odstranění šumu na pozadí, virtuální pozadí nebo efekt „auto frame“, který automaticky sleduje váš pohyb a udržuje vás vždy v centru záběru. Díky těmto funkcím můžete během videokonference eliminovat rušivé zvuky (poradí si i s fénem nebo vysavačem) a vytvořit profesionální vzhled i v prostředí, které není ideálně připravené na prezentace.

Tyto inovativní technologie využijete s notebooky vybavenými GeForce RTX. Pro DLSS 3 pak budete potřebovat jejich řadu 40. Zajímavou volbou jsou např. MSI Katana 17 B13VFK výkonný a univerzální notebook, ideální pro každodenní práci i kreativní činnosti. Lenovo LOQ 16APH8 Storm Grey se vyznačuje stylovým designem a dlouhou výdrží baterie, což ho činí skvělým společníkem na cesty.

Pro studenty v kreativních oborech, jako je grafický design, filmová produkce nebo architektura, bude naprostou revolucí také platforma NVIDIA Studio. Díky na míru vyladěným ovladačům optimalizuje výkon kreativního softwaru, čímž urychluje procesy jako renderování videa, editaci fotografií nebo tvorbu 3D modelů. Nabízí širokou softwarovou podporu napříč populárními editačními nebo grafickými nástroji, jako jsou Adobe Premiere Pro, Blender, DaVinci Resolve a další, což z něj dělá nepostradatelný nástroj pro každého kreativce. A pro pokročilejší tvůrce nabízí také nástroje pro online spolupráci jako NVIDIA Omniverse.

Vedle toho přichází také RTX Video, technologie, která využívá umělou inteligenci k automatickému vylepšení kvality videa přehrávaného ve webových prohlížečích i lokálně v přehrávači VLC . Tato funkce analyzuje video v reálném čase a odstraňuje kompresní artefakty, čímž zajišťuje ostřejší obraz a vyšší kvalitu přehrávaného obsahu. Navíc podporuje rozlišení až 4K a převod do HDR pro výraznější barvy na kompatiblních monitorech.

Pro studenty, kteří často cestují, je tu NVIDIA Battery Boost zajišťující optimální využití baterie při zachování výkonu a NVIDIA Advanced Optimus pro přepínání mezi dedikovanou a integrovanou grafikou. Díky nim lze prodloužit výdrž baterie až na o desítky procent. Takže můžete pracovat, hrát hry mnohem déle bez nutnosti hledat zásuvku. Ať už jste v kavárně, vlaku nebo knihovně.

Pokud hledáte cenově dostupnější variantu, která přesto nabízí všechny zmíněné technologie NVIDIA, skvělou volbou je HP Victus 15 FB2633NC.

Notebooky s GeForce RTX řady 40 Series tedy nejsou pouze o hraní her. Díky funkcím jako ChatRTX, DLSS 3, NVIDIA Reflex, RTX Video, NVIDIA Broadcast, NVIDIA Studio a NVIDIA Battery Boost se stávají výkonnými nástroji pro každodenní práci, kreativitu a zábavu.

Ale i relax u her je důležitý. K vybraným notebookům s GeForce RTX řady 40 lze získat novinku Star Wars Outlaws, kde se tyto grafiky uplatní naplno. Jde totiž o jednu z více než 600 her a aplikací podporou RTX technologií. A jejich počet stále rychle roste.

Ať už studujete technické nebo umělecké obory, nebo jste jen náruživí hráči, notebooky s GeForce RTX vám nabídnou vše, co potřebujete k dosažení vašich cílů.