Buďme upřímní, jeden z neduhů hráče v 21. století je hromadění her. Však kolik jste si koupili her v právě probíhajícím výprodeji na Steamu? A kolik z toho budete skutečně hrát? Do toho si příležitostně vyzvednete hru zdarma a rázem máte v knihovně desítky a stovky titulů.

Web PCGamesN se, za pomoci databáze SteamID Finder, rozhodl vypočítat, jakou mají tyto hry celkovou hodnotu, úhrnně ze všech hráčských knihoven na Steamu. Došel k závratnému číslu 19 miliard dolarů, přes 445 miliard korun. „Více než hrubý domácí produkt Nicaraguy, Nigeru, Čadu nebo Mauriciu,“ píše se v článku.

Třeba ale zmínit, že se nejedná o seriózní výzkum. PCGamesN vycházel ze 73 milionů veřejných profilů na SteamID Finder. To je zhruba desetina všech hráčů. Z nich došli k číslu 1,9 miliard dolarů a prostě ho vynásobili deseti. Navíc třeba dodat, že cena titulů se často pohybuje. Nejde jen o slevy, cena jim může být snížena i permanentně. Nebo najednou bude zdarma. Cena vaší knihovny se tedy může změnit ze dne na den. Nemluvě o tom, že se celou dobu bavíme jen o Steamu, ty hry zdarma na Epicu, kterou si vyzvedáváte každý týden, mají taky nějakou hodnotu.

Každopádně se jedná o zajímavou statistiku a ať už je skutečné číslo jakékoliv, zajisté je podobně masivní. Zarážející může být i jiné číslo, jak dlouho trvá všechny ty hry ve vaší knihovně dohrát. Pokud máte veřejný profil, můžete tak zjistit na webu How Long to Beat.