Jistě jste už zaznamenali, nebo jste si i zjišťovali, něco o kryptoměnách. Pro ty z vás, co by vůbec nevěděli o co jde. Kryptoměna je decentralizované, virtuální platidlo. To znamená že není žádná ústřední "banka," kde je zapsáno kolik kdo má té či oné měny, ale každý z uživatelů je součástí sítě. Jeden z nejstarších představitelů těchto měn je samozřejmě Bitcoin, ale znát můžete i Ethereum, Litecoin, nebo Bitcoin Cash. Jak tyto měny získat? Nejjednodušším způsobem je obchod. Tento způsob je hodně podobný obchodování s akciemi. Druhá možnost je takzvané "těžení", což je sdílení výkonu, a to buď CPU nebo GPU. V praxi to vypadá tak, že na svém počítači (nebo na speciálním zařízení fungující na principu počítače) spustíte program co vám "krade" značnou část výkonu.

Bitcoin se ale už nedá v normálních podmínkách „těžit“. Proto roste na popularitě hlavně Ethereum. Ten se těží pomocí GPU výkonu. A dostáváme se k jádru problému. „Minéři“ nakoupí grafické karty, aby mohli „těžit“ měny, ale tím pádem nejsou karty pro nás, pro hráče. Na podzim roku 2017 se tento problém pokoušeli výrobci řešit pomocí speciálních karet bez výstupu na monitor, ale to pomohlo pouze do této chvíle.

Doufejme že to nebude dlouho trvat a trh se stabilizuje bez zvyšování cen. A otázky na konec. Zkoušeli jste někdo „těžit“ nějakou krypto měnu? Případně co si myslíte o nich myslíte a celkově o tomto problému?