Ještě relativně čerstvá novinka týkající se programu Xbox Game Pass od Microsoftu, která zvěstovala, že nově si po placení tohoto programu budete moci zahrát i nejčerstvější tituly exkluzivní pro Xbox One (State of Decay 2, Sea of Thieves,…), má sice solidní ohlas hlavně od fanoušků, ale také způsobuje nerudné obličeje prodejců. Naštvaní jsou zejména britští prodejci, avšak nejsou jediní. Prvním obchodem, jenž již nenabízí hry pro Xbox One, je rakouský Gameware.

Pro německý server GamesMarkt rakouský prodejce uvedl, že nevidí důvod prodeje konzolí (Xboxu), když na ně posléze nemůže prodávat hry. Z her jako takových obchody moc nemají, výraznější zisk jde vidět při prodeji oněch konzolích. 

Na rozdíl od britských obchodů jsou ale i v Rakousku prodeje Xboxu One oproti PS4 výrazně slabší, tudíž tamější velkoprodejce, působící zde od roku 1989, tímto krokem sebevraždu nespáchá. Britské obchody plánují podobné kroky jako Gameware, ale vzhledem k větší vyrovnanosti prodeji konzolí je otázkou, kolik jich velký krok nakonec skutečně udělá.

Obchod Extreme Gamez z britského hrabství Leicestershire se k situaci vyjádřil následovně: „Proč by si hráči měli kupovat hry z druhé ruky za 12-15 liber, když za srandovní poplatek dostanou masivní výběr her?“ Jiný britský prodejce zase uvedl, že tímto krokem Microsoft zničí second-hand obchody.

Microsoft se proti těmto výrokům ohradil. Byť jsou zejména malé obchody poměrně slyšet, podpora má být většinová. Mluvčí Microsoftu pro Gamesindustry sdělil, že reakce prodejců jsou vesměs pozitivní. Samotné oznámení rozšíření Xbox Game Pass se má nést mimo jiné v tom, že nabízí prodejcům více cest, jak vybírat a propagovat Game Pass.

Mluvčí také zmínil dlouhodobou spolupráci Microsoftu s nezávislými obchody po celém světě. Doufá, že si uvědomují, že hrají v ekonomice důležitou roli.

Je pochopitelné, že program Xbox Game Pass tak trochu rozděluje lidi na skupinky. V zásadě se jedná o Netflix v herní podobě, jen jeho fungování je nastavené trochu jinak. Proti Netflixu se v minulosti ohradil například slavný režisér Christopher Nolan, dle jehož slov byl Netflix urážkou filmařiny. Nolan se za své prohlášení časem omluvil, že to nemyslel tak agresivně.