Bylo nebylo, za sedmero kameny a sedmero loužemi žila byla velká, obtloustlá královna se svými sedmi otrokyněmi… Ne, tohle není začátek nějaké úchylné pohádky, ale Empires of the Undergrowth. Tahle realtimová strategie je v předběžném přístupu už od roku 2017, ale její vývojáři nelenili a jsou zpátky s novým updatem. Právě proto jsme se rozhodli vám hru v našem preview alespoň trochu přiblížit. Samozřejmě ne pod lupou, vy sadisti!

Jak už tenhle titul napovídá, všechno začíná pod zemí. Pokaždé začínáte s jednou mravenčí královnou a sedmi dělnicemi a snažíte si vykopat cestu k nejbližší potravě. Tu naleznete různě po mapě a jídelníček mohou tvořit i živí tvorové. Musíte si je jenom ulovit. Každý druh mravence sbírá něco jiného, takže máte opravdu o zábavu postaráno. K vytvoření skladu s co největší kapacitou je nutné položit políčka k tomu určené. Nikdo nebude sedět v koutě a každý musí přiložit tykadlo k dílu. Dělnice i vojáci obstarávají jídlo a čelí veškerému nebezpečí, které napadne jejich hnízdo nebo je samotné. Nebezpečí číhá úplně všude okolo vás. I na povrchu. Podle velikosti vykřičníku na mapě můžete odhadnout, jak velký nepřítel se tam bude asi skrývat a dle toho si obstarat potřebně velké vojsko. Na povrchu je to trochu jiné kafe. Taková žába nebo krabovec nejsou úplně kamarádi do deště, a pokud si nedáte pozor, zničí kompletně celou kolonii.

Vytvoření dalšího jedince je velice jednoduché. Stačí si zvolit, jakou jednotku potřebujete a vyberete si místo, kde jej dělnice zapracují do plodového políčka. Každé takové políčko stojí určitý díl stravy. Přestože vám budou mravenci umírat, a to ve velkém, nemusíte se bát, že by byla nutnost vytvořit políčko s jednotkou znovu. Vylíhne se vždy automaticky za minimum počtu jídla. Musíte ale dávat pozor, kam je umisťujete, protože když smísíte jednu stejnou jednotku dohromady, bude tahle skvadra chodit pořád jenom spolu a hůře je budete rozdělovat do skupin. Ne že by to bylo něco špatného, ale kvůli lepšímu plánování akce s požadovaným počtem mravenců, máte možnost si je rozdělit do částí, kterým se říká feromonové stopy. Pak je lze posílat na místa, která jim zvolíte. Lze jim dávat příkazy, kdy nesbírat potravu nebo kdy nebojovat. Ovšem ne všechno projde okamžitě, protože jednotky útočí automaticky a chvíli trvá, než daná skupina zaregistruje příkaz. Takže se může stát, že několik jedinců zemře dříve, než si uvědomí, že se mají stáhnout.

JEDEN ZA VŠECHNY A VŠICHNI ZA JEDNOHO

Někdy je také potřeba, aby vaše impérium pracovalo co nejrychleji to jde. Pak máte možnost si vytvořit cestičku mezi jednotlivými komorami, přes které se bude procházet mnohem rychleji.

A to není všechno! K posílení celé kolonie můžete upgradovat úplně cokoliv. Je libo navýšit kapacitu skladu? Žádný problém. A co třeba ještě rychlejší průchod po cestě? Úplně v pohodě. Silnější vojáci a dělníci s větší výdrží? Perte to do mě. Až třikrát je možné vylepšit stejný flek za stejnou cenu jako při vytvoření.

Je v ní více příběhu než byste čekali. Na výběr máte širokou škálu možností, jak si Empires of the Undergrowth zahrát. Můžete si pustit příběhovou linii, kde se vaše království objeví ve formikáriu, což je speciální terárium pro chov mravenců. Ovšem vědecká laboratoř není to, po čem by každý toužil. Tihle vědci vás budou zasypávat nepřáteli, které musíte porazit do jednoho. Hlavní úkol je jasný: přežít a chránit královnu za každou cenu.

Příběh je rozdělen do výzev. Abyste se mohli dostat k pokračování ve formikáriu, musíte zdolat menší výzvy, kde vás bude hra učit, jak se svými svěřenci pracovat a jak taktizovat. A věřte, že se vám to bude hodit.

Abyste se mohli dostat do další části příběhu, musíte zdolat jiné menší části, kde vás hra více naučí, jak svou kolonii správně rozšířit a porazit tak ostatní malá zvířata. Za každou úspěšnou misi získáte určitý počet surovin, jako je jídlo, mateří kašička nebo volné políčka k vykopání ve své domovině. Můžete si vybrat, čeho chcete dostat víc. Proto musíte mít jasně zmapováno, co opravdu potřebujete. Úroveň obtížnosti lze měnit dle libosti a obecně platí, že čím těžší hra, tím více surovin získáte. Lze si i zapnout režim výzvy, kde na vaše procházející mravence bude číhat překvapení na pevnině v podobě hrabavých zvířat. Ty zabijí každého, kdo se dostane moc blízko jejich jamky.

Mateří kašička zase slouží k vylepšení schopností každé skupiny jedinců i královny samotné. Záleží na vaší preferenci a tom, kterého mravence používáte nejvíce. 

Jak jsme již řekli. Empires of the Undergrowth máte možnost hrát už od roku 2017, ale vývojáři se o hru velmi dobře starají a neustále opravují bugy a přidávají nový content. Nedávno přidali velkou aktualizaci, kde přibylo vylepšení kampaně, designu, boje a mnohem chytřejší umělá inteligence. 

Titul nenabízí pouze příběhovou linii a tutorial samotný. Zpřístupněny jsou i úrovně s různými scénáři, obtížnostmi a demoverzemi, což jsou levely, které ještě nejsou pořádně zpracovány. Také je možnost si nastavit vlastní mapu s libovolnými počty nepřátel, místem a vůbec… meze se zde nekladou.

A pokud máte rádi souboje, je zde i aréna, kam můžete poslat proti sobě jakékoliv zvíře, které ve hře je a objevit své zvrhlé já. Konečně se můžu pomstít tomu hloupému skokanovi, kvůli kterému jsem přišla o půlku armády!

Vyobrazení zvířat a prostředí je vcelku věrohodné a utéct od hry budou chtít hlavně arachnofobici. Vůbec se jim nedivím. Jen vidím pavouky se houpat na síti v rohu mého pokoje, mám chuť sem hodit dynamit. Pokud si ovšem nějaký poblázněný arachnofobik bude myslet, že je to hra pro něj, může si v nastavení pavouky pro kampaň vypnout.

Empires of the Undergrowth je zároveň hezky zpracovanou přírodopisnou hrou, která vám ukáže těžký život mravenců a to, s čím se musí denně potýkat. Že takový pokoutník je dost velký problém nebo střevlík, který bude katastrofou pro celou kolonii… Je velmi zajímavé to vidět z takové strany.

Příroda je fascinující a z lidského pohledu by nás nenapadlo, jak těžké může být život tak malých zvířat, které denně vidíme na každé cestě do práce. Myslím si, že nejeden z nás po dohrání tohoto titulu začne sypat pár drobků k nejbližšímu mraveništi ve snaze jim alespoň ten den ulehčit. Samozřejmě ne těm, které máme doma.

Pokud máte rádi strategické hry a plánování, titul si jistě najde místo ve vaší knihovně.