Hráči nemají rádi, když jim někdo zamezuje hraní skrz účty třetích stran. Ale vývojáři se nepoučí. Naposled se kvůli tomu do problému dostalo japonské studio Sandlot, které před několika dny vydalo nový přírůstek dlouhotrvající série Earth Defense Force 6.

Až při samotném vydání hry oznámilo, že ke hraní hry přes Steam bude potřeba účet na Epic Games. „Pro tuto hru, abychom vylepšili cross-play a online funkce, hraní online vyžaduje přihlášení k vašemu účtu na Epic Games. Omlouváme se za pozdní oznámení,“ píšou vývojáři v příspěvku na Steamu. Podle něj by mělo stačit se do účtu přihlásit jen jednou, pak už to po vás hra chtít nebude.

Následně přišlo bombardování zápornými recenzemi. V době psaní článku má hra „smíšené“ hodnocení s 52 % hodnoceními pozitivními. Bezprostředně po vydání bylo ale skóre mnohem horší, PC Gamer například píše o 29 %. Pro porovnání, podle recenzí kritiků na Metacritic má počítačová verze hry 81 bodů ze 100.

Na situaci hned následující den zareagovali Sandlot skrz další příspěvek na Steamu. „Děkujeme za vaše ohlasy […]. Vývojářský tým EDF6 pro Steam prošetřuje a plánuje změny specifikací, které požadují přihlášení do účtu Epic Games, což obdrželo nejvíce zpětné vazby,“ říká Sandlot. Zatím neví, za jak dlouho situaci vyřeší. V době psaní článku je podle stránky v obchodu účet stále vyžadován.

Earth Defense Force je série stříleček, kde se hráči vydají střílet hordy vesmírného hmyzu. Ten má podobu toho našeho, jen je tisíckrát větší. Hry nikdy neměly kdovíjak pozitivní recenze nebo finanční úspěch, ale za 21 let svého působení se staly kultovními.