Již několikrát jsme mohli slyšet o přípravě takzvaného streamovaného hraní, jenže zatím žádná služba nefungovala tak, jak má. Nedávno začal tuto možnost hraní zkoumat i vývojářský tým z Microsoftu a něco začal kutit.

 Co že to streamované hraní je? Jde o možnost hraní „jakékoliv“ hry na jakémkoliv zařízení, které je připojené k internetu. Ano, pokud budete mít na toustovači Wi-Fi a obrazovku, tak si tam ten Skyrim zahrajete taktéž. Ale jak vás může napadnout, hraní bude asi velice limitované. Přece jen přes internet je mnohem větší latence a pokud máte pomalejší internet, tak si sotva užijete hraní v HD rozlišení.

 Microsoft proto vytvořil vlastní servery, které nejsou pouze síťovým prvkem, ale mají v sobě několik pomyslných Xboxů. Ty se postarají o dostatečný herní výkon. Ten je po speciálních sítových prvcích posílán jako speciálně zakódované video. V současnosti je testování hraní na rychlosti 10Mb/s, Microsoft však počítá s budoucí 5G sítí. Díky té bychom se mohli dočkat 4K hraní na mobilních zařízeních.

 Microsoft hraní zatím testuje na android zařízeních, ke kterým se připojí pomocí Bluetooth Xbox ovladač nebo se dá využít dotykové ovládání. To je vyvíjené stejně jako celý systém tohoto hraní na dálku. Je předem slíbeno intuitivní hraní, jež by vás nemělo omezit od hráčů s ovladačem.

 Více informací bychom měli získat v průběhu příštího roku. Za mě je to však jedna otázka. Jak bude fungovat placení? Budeme platit za hru od hry, za herní čas jako to bylo kdysi v hernách, nebo za službu podobnou Netflixu a Spotify? Své hypotézy můžete napsat do diskuze pod článkem.