Amanita Design zažívá se svojí nejnovější hrou Chuchel celosvětový úspěch. Není divu, v naší recenzi dostala vynikající hodnocení. S tím ale přichází i problémy a proti jednomu z nich se studio rozhodlo bojovat. Po všech žádostech, které za celý rok dostali, se rozhodli změnit barvu hlavní postavy, samotného Chuchela.

„Upřímně se omlouváme každému, kdo byl uražen původním vzhledem Chuchela. Jelikož jsme tým mírumilovných a kreativních lidí, tak si nepřejeme, aby  naše hry a postavy byly spojovány s rasismem nebo jinou formou nenávisti. Aby se předešlo dalším chybným interpretacím, vyjde v nadcházejících dnech a týdnech patch, díky němuž bude Chuchel změněn.“

A jaký je vůbec důvod k takto radikální změně? Prý je na vině spojování s tzv. blackface, tedy vyobrazení černocha bělochy pomocí černého make-upu, které se dělo v 19. století v USA. Je považováno za rasově velmi nenávistnou formu projevu. Omlouvají se, že kvůli odlišné kultuře ve Střední Evropě je nenapadlo, že by v zemích s odlišnou kulturou se na něj mohlo být díváno úplně z jiného úhlu pohledu než u nás. 

Komunita stejně jako my, jen nevěřícně hledí a nemohou tomu uvěřit. Mnozí tento krok považují za aprílový vtip. S tím rozdílem, že apríl je ještě daleko. Další tento krok nazývají absurdním. Na druhou stranu se zase najdou lidé, kteří budou nadšeni a děkovat za změnu barvy.

Možná by se na adresu Amanita Design dalo vzkázat, že pokud jednou ustoupili, tak lidé budou považovat další, například odstranění tancujících kreatur v Samorostě 3, jelikož jsou černí a mohou připomínat černé otroky v dolech. Snad se toho nikdy nedočkáme.

A jak se na změnu díváte vy? S jakou barvu si Chuchela dokážete představit? Dejte nám vědět do diskuze.