Švédské studio MachineGames, které spadá pod vydavatele Bethesda Softworks, si udělalo jméno především zásluhou fantastické střílečky Wolfenstein: The New Order z roku 2014 a přinejmenším stejně dobrého, o rok mladšího prequelu Wolfenstein: The Old Blood. Nezapomínejme ale na to, že ho založili bývalí zaměstnanci studia Starbreeze, kteří v minulosti vytvořili třeba kultovní stealth akci The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay (2004). A pokud vám tato skutečnost přece jen dosud unikala, nové záběry z hraní akční adventury Indiana Jones and the Great Circle, na níž MachineGames aktuálně pracuje, vám to velmi snadno připomenou.

Bethesda na Twitteru zveřejnila pouhých 19 sekund záběrů, z nichž část zabírá upozornění ratingové agentury ESRB. I v těch několika sekundách ale nový herní Indy víc než co jiného připomíná jakéhosi křížence novějších dílů série Wolfenstein a už zmíněného Riddicka. Záběry přitom ukazují nejen mrazivé útroby lodi a obligátní mlácení nácků, ale také možnost vyklánět se zpoza rohu, používat při boji a plížení předměty nalezené na zemi nebo házet věci kvůli odlákání pozornosti. To všechno v tradičním pohledu z první osoby.

Jeden ze screenshotů, jež byly zveřejněny v návaznosti na nedávnou Xbox Games Showcase a na vydání nového traileru, pak ukazuje, že hráč může v roli doktora Jonese sebrat a použít i obyčejnou trubku. Což je další důvod vzpomínat na střílečku Wolfenstein: The Old Blood, v níž trubka představuje asi nejikoničtější zbraň.

I když je svět Indiany Jonese v mnoha směrech jiný než Riddickův vesmír nebo série Wolfenstein, DNA zaměstnanců studia MachineGames se zkrátka nezapře. Švédský tvůrčí celek je aktuálně spojován především s akčními first-person střílečkami, za což může rovněž Wolfenstein 2: The New Colossus, nepovedená dvojka Wolfenstein: Youngblood a Wolfenstein: Cyberpilot nebo nový obsah pro vylepšená vydání klasik Quake a Quake 2. Ale stále v něm očividně zůstává velká touha po plížení. To bude nejspíš také důvod, proč je stealth k dispozici i v moderních dílech Wolfensteina.

Indiana Jones and the Great Circle vyjde někdy během roku 2024 ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Už ode dne vydání bude také k dispozici v nabídce Game Passu.