First-person střílečka Golden Eye 007 od studia Rare pro Nintendo 64 patří mezi kultovní hry. Kdysi dávno se fanoušci Jamese Bonda těšili na remaster pro Xbox 360. Ten ale studio Rare nikdy nedokončilo, společnosti Nintendo, Microsoft a Activision se nedokázaly dohodnout na právech. Je to škoda, protože předělávka byla ve vývoji delší dobu a nechybělo mnoho a byla by dokončena.

YouTuber Graslu00 nyní hru připomenul. Zveřejnil spoustu gameplay záběrů, vlastně prošel celou hru od úvodní obrazovky po konec, včetně multiplayeru. Hra běží pomocí emulátoru Xenia na počítači. Vývojáři dokonce připravili možnost kdykoliv přepínat mezi novou a starou grafikou.

Je opravdu škoda, že remaster nakonec nevyšel. Následné pokusy o hru s 007, jako je GoldenEye: Rogue Agent (2004) od EA a GoldenEye: Reloaded (2011) od Activisionu, byly přijaty rozporuplně a nepodařilo se jim vyvolat ve fanoušcích takové nadšení jako to dokázalo původní GoldenEye 007 pro Nintendo 64. Nejblíže tomu byl remake z roku 2010 pro Wii a 3DS. Tady ovšem došlo k výměně Pierce Brosnana za Daniela Craiga.

Podle serveru ArsTechnica na internet unikla plně funkční hra, ovšem bez povolení vydavatele. Není známo, jak se nevydaný remaster na internet dostal.

Graslu00 tvrdí, že kolují spekulace o tom, že by remaster mohl vyjít. V dnešní době by to byl už spíše remake. Co je ale jisté, tak je návštěva světa Jamese Bonda od tvůrců Hitmana. Studio IO Interactive pracuje na vlastní hře, která dorazí v budoucnu pro PC a konzole nové generace.

Přečtěte si také: James Bond od tvůrců Hitmana nespoléhá na žádného z filmových představitelů