Když Sony oznámila příchod prvních her na PC, na internetu se objevila videa, jak fanoušci PlayStationu vzteky rozbíjejí své konzole. Z mého pohledu to ale nejsou fanoušci a už vůbec to nejsou hráči. A rozhodně by je někdo měl naučit vážit si věcí.

Zhrzené komentáře na toto téma ustály. Teď, po včerejší prezentaci Xboxu s Bethesdou, se ale objevují další. Těmhle rádoby fanouškům PlayStationu se nelíbí, že Hideo Kojima oznámil spolupráci s konkurenčním Microsoftem. Tvůrce Metal Gear Solid a Death Stranding ve spolupráci s Xbox Game Studios pracuje na hře, kterou chtěl vždycky vytvořit. Teď, díky cloudové technologii, se konečně mohl pustit do práce.

Už v době spekulací o spojení Kojimy s Xboxem (už to bude rok) se objevila nesmyslná petice, která se nyní dostává do popředí. Petice žádá o zrušení exkluzivní hry pro Xbox. Autoři petice zdůrazňují, že Kojima zradil oddané fanoušky PlayStationu a nechal se zaslepit chamtivostí.

„Kojima zradil své věrné fanoušky. Zaslepila ho chamtivost. Musíme mu pomoci vrátit se na stranu vítězů. SDÍLEJTE PROSÍM TUTO PETICI VŠUDE.

Ne každý má dostatečně kvalitní internet, aby mohl streamovat hry. Ne každý má dost peněz na to, aby si koupil novou konzoli nebo sestavil nový počítač. Prosím, Kojimo, nenechávej nás v tom.“

Petice má v současné době přes 1500 podpisů. Někteří ovšem podepisují petici jen proto, aby napsali svůj názor na samotnou petici. Tyto komentáře se autorům petice líbit nebudou. Píše se v nich o tom, že petice je úplné nesmyslná. Další se diví, že je takový problém si koupit další konzoli.

Připomeňme, že na jednom projektu v rámci cloudu už Kojima zřejmě pracoval. Ve spolupráci s Googlem měl údajně pro Stadii vytvořit epizodickou hororovou hru. Jak ale víme, společnost dala od exkluzivních her pro cloudovou streamovací platformu ruce pryč a Kojima si v jednom z rozhovorů v létě 2020 povzdechl, že musel zrušit velký projekt. Jak se zdá, tak přispěchal Phil Spencer z herní divize Microsoftu a nabídl pomoc.

Nicméně, Hideo Kojima má ve vývoji ještě minimálně jeden projekt. Tím je Death Stranding 2 ve spolupráci se Sony. I samotné japonské studio Kojima Productions vzkázalo, že má s PlayStation nadále dobrý vztah.

„Jako nezávislé tvůrčí studio bude Kojima Productions i nadále pracovat na dílech pro naše fanoušky. Budeme zkoumat různé možnosti her, filmů a hudby prostřednictvím platforem, které se vyvíjejí s dobou a technologiemi. Těšíme se na vaši další podporu!“

Před několika měsíci byla otevřena americká pobočka Kojima Productions, jež se zaměří na filmy, seriály a hudbu. Projekty budou úzce souviset s hrami.