V posledních měsících se začaly ve větší míře objevovat spekulace a nepotvrzené informace spojené s další hrou ze série Star Wars: Knights of the Old Republic, potažmo s remakem původní hry z roku 2003. Některé z těchto spekulací pocházely od historicky velmi nedůvěryhodných zdrojů, jiným se však s přimhouřeným okem dalo věřit. Patří mezi ně zejména náznaky známého redaktora Jasona Schreiera (dříve Kotaku, nyní Bloomberg), který již v minulosti naznačil, že remake Knights of the Old Republic je skutečností.

Schreier zprvu hovořil o tom, že bychom nikdy neuhodli, kdo má remake na starosti, a že nemá vznikat ve studiu BioWare, které vytvořilo původní hru, ani v jiném studiu patřícím společnosti EA. Ta donedávna držela exkluzivní licenci na vývoj nových AAA Star Wars titulů. Fanoušci tudíž začali pátrat a na základě podezřelé aktivity v oblasti nabídek pracovních pozic dospěli až ke studiu Aspyr.

Přečtěte si také: Star Wars: Republic Commando míří na PS4 a Switch

Aspyr je rozhodně dostatečně nepravděpodobná firma, jelikož se již dlouhá léta specializuje hlavně na porty existujících her na jiné platformy a operační systémy, včetně hned několika Star Wars titulů. Kdysi v Aspyru vznikl třeba příšerný PC port prvního dílu The Force Unleashed, v posledních letech se mu však daří o něco lépe, jak dokazují například porty her Episode 1 Racer, Republic Commando, Jedi Knight 2: Jedi Outcast a Jedi Academy na PS4 a Switch. Aspyr se postaral také o konverzi obou dílů Knights of the Old Republic na mobilní zařízení.

Přestože se tedy na první pohled nejedná o logickou volbu pro vývoj zbrusu nové hry, je to právě studio Aspyr, které má podle Schreiera pracovat na remaku Star Wars: Knights of the Old Republic, jenž nebude jen pouhým portem originálu na další platformy. Známý novinář to nyní znovu potvrdil v průběhu MinnMax podcastu, a co víc, přidal se i britský Eurogamer, který tvrdí, že jeho na Schreierovi nezávislé zdroje tvrdí totéž.

Jak se zdá, o tom, že se na remaku Star Wars: Knights of the Old Republic pracuje, už nemůže být moc pochybností. Přesto zbývá celá řada otázek, na jejichž zodpovězení si asi budeme muset počkat. Kdy remake vyjde? Na jaké platformy? Zachová předělávka svérázný, víceméně tahový soubojový systém? A k jakým změnám dojde v oblasti příběhu?

JAK TO MŮŽE BÝT S PŘÍBĚHEM?

Nezapomínejme na to, že oba díly Star Wars: Knights of the Old Republic spadají do tzv. Legends kontinuity, tudíž nejsou součástí stávajícího kánonu Star Wars ságy, do něhož patří všechny filmy, seriály, knihy, komiksy a videohry, které vyšly zhruba od roku 2014, stejně jako šestice původních filmů a seriál The Clone Wars. Až na některé počiny určené dětem přitom nové Legends příběhy nevznikají v žádné z těchto oblastí (výjimkou je pouze pokračující provoz MMORPG The Old Republic), jelikož každý nový Star Wars produkt musí zapadat do kánonu. V tuto chvíli je tudíž nepravděpodobné, že bychom se dočkali toho samého příběhu jako v roce 2003.

V minulosti se však hovořilo o tom, že remake může do kánonu uvést některé věci z obou původních dílů Knights of the Old Republic, přičemž určité prvky, například jméno Revan, existence Sithského impéria či planety Korriban (Moraband), Taris, Telos a Malachor, již kanonické jsou, protože si je vypůjčila jiná kanonická Star Wars díla. Pravděpodobně nás tedy čeká mix starých a nových příběhových elementů, který bude plně odpovídat aktuálnímu kánonu, včetně zbrusu nové éry High Republic, aktuální domény knih a komiksů.

Ačkoliv se příběhy z období High Republic odehrávají zhruba 200 let před událostmi filmové ságy, ne 4 tisíce let jako Knights of the Old Republic, přesto patří mezi Star Wars příběhy zmiňující, a tedy kanonizující jisté události či prvky, které jsme dlouhá léta znali právě díky Knights of the Old Republic a jejich době. Vynikající kniha Star Wars: The High Republic: Light of the Jedi kupříkladu letmo zmiňuje Velkou sithskou válku (Great Sith War), která se v Legends kontinuitě odehrála pouhých několik desítek let před událostmi Knights of the Old Republic. A ať už má mít tento konflikt v kanonické podobě jakoukoliv povahu, z knihy je zjevné, že k němu také došlo velmi dávno.

Základy pro kanonický příběh KOTORů již tedy jsou nějakou dobu na místě a dál vznikají, takže doufejme, že ať už má Aspyr a společnost Lucasfilm Games, která se na projektu nepochybně také podílí, s remakem jakékoliv plány, nabídne příběh, jenž originálu neudělá ostudu. Faktem je, že už jen samotný zvrat jménem Revan nastavil svého času laťku velmi vysoko. Kdo ví, třeba se něco dozvíme již 4. května/mája na oficiální Star Wars den. Lepší příležitost na oficiální odhalení remaku Star Wars: Knights of the Old Republic nejspíš v dohledné době nebude.