Společnost Sony oznámila, že zítra, 15. 9. 2021, vydá novou aktualizaci pro PlayStation 5. Jedná se o velký update, který přináší spoustu nových funkcí souvisejících s uživatelským rozhraním, trofejemi, 3D zvukem, rozšířením paměti SSD a dalšími.

Nejde o velké překvapení. O aktualizaci jsme se dozvěděli již koncem července letošního roku. V té době se začaly novinky testovat mezi vybranými majiteli PS5. Pojďme se na změny podívat podrobněji. Trailer nahoře vám novinky ukazuje v pohybu.

VYLEPŠENÉ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ

Vylepšené uživatelské rozhraní se týká ovládacího centra konzole. To bude možné nově přizpůsobit skrýváním nebo přesouváním různých možností nabídky, stejně tak změnit uspořádání.

Vylepšena bude také Game Base. V Game Base nově uvidíte, kolik vašich přátel je online, zaneprázdněných nebo offline, a také můžete přijmout, odmítnout nebo zrušit více žádostí o přátelství najednou.

Příjemnější bude zobrazování a psaní zpráv přátelům a do party. Učinit tak můžete přímo v Game Base z ovládacího centra.

Pokud vlastníte stejnou hru ve verzi pro PS4 a PS5, tak se verze budou na domovské obrazovce a v knihovně (na kartě „Nainstalováno“) zobrazovat odděleně a bude u nich uvedeno, ke které platformě patří.

Čtečku obrazovky můžete nově pozastavit nebo obnovit (stisknutím tlačítek PS + trojúhelník) a nechat ji opakovat vše, co přečte (stisknutím tlačítek PS + R1).

Pokud hráči soutěží v soutěžích o lepší čas či vyšší skóre a dosáhnout nového osobního rekordu, automaticky se nahraje videoklip akce. Tyto klipy mohou hráči sdílet přímo na kartě výzvy v ovládacím centru nebo ve své galerii médií. Hráči mají přímou kontrolu nad touto funkcí prostřednictvím nastavení.

PS5 bude mít také nový nástroj pro sledování postupu trofejí, který hráčům umožní sledovat postup pěti trofejí v každé hře z ovládacího centra.

PODPORA 3D ZVUKU PRO VESTAVĚNÉ TELEVIZNÍ REPRODUKTORY

Aktualizace přidává rovněž podporu 3D zvuku pro vestavěné reproduktory televizoru. Po aktivaci této funkce v nabídce „Zvuk“ se standardní dvoukanálový zvuk z televizních reproduktorů změní na trojrozměrný zvuk. Tím se zvýší pocit pohlcení hrou. Hráči mohou změřit akustiku své místnosti pomocí mikrofonu na bezdrátovém ovladači DualSense a použít nastavení 3D zvuku, které je optimalizováno pro jejich místnost.

„3D zvuk prostřednictvím kompatibilních headsetů pro PS5 je mezi fanoušky a vývojáři oblíbenou funkcí. Jsme nadšeni, že kromě podpory headsetů, která je k dispozici již od uvedení na trh, můžeme tuto funkci hráčům zpřístupnit přímo prostřednictvím vestavěných reproduktorů televizoru,“ píše Sony.

Hráči s Pulse 3D Wireless Headsetem mají nyní navíc přístup k nastavení ekvalizéru v rámci ovládání zvuku, což jim umožňuje přizpůsobit zvukový profil podle svých preferencí.

ROZŠÍŘENÍ ÚLOŽIŠTĚ M.2 SSD

Od zítřka mohou hráči PS5 po celém světě rozšířit úložný prostor o M.2 SSD, vysokorychlostní SSD disk, který lze nainstalovat do PS5 nebo PS5 Digital Edition. M.2 SSD lze poté využít ke stahování, kopírování a spouštění her pro PS5 a PS4 i multimediálních aplikací. Hry pro PS5 a PS4 můžete hrát přímo z úložiště M.2 SSD a volně je přesouvat mezi úložištěm na konzoli PS5, připojenou jednotkou rozšířeného úložiště USB a přídavným úložištěm SSD M.2.

Disky M.2 SSD musí splňovat minimální požadavky na výkon a velikost. Použití disku M.2 SSD také vyžaduje účinný odvod tepla pomocí chladicí konstrukce (například chladiče), která splňuje rozměrové požadavky. Před zakoupením jakéhokoli disku M.2 SSD nebo chladicí struktury pro použití s PS5 si pečlivě přečtěte informace zde (jsou v češtině).

V neposlední řadě předplatitelé PlayStation Now si budou moci vybrat mezi rozlišením 720p a 1080p (vždy v závislosti na hře). V online hrách můžete hráči přidělit nové uznání Leader. Vylepšení se dočká i aplikace PS Remote Play, aby hráči mohli využívat pro připojení i svá mobilní data.

Jak nainstalovat M.2 SSD do PS5