Electronic Arts od FIFA 16 pokračuje v rozšiřování ženského fotbalu v sérii FIFA. Loňský díl přinesl mimo jiné možnost vytvořit si vlastní fotbalistky, zatímco v tom letošním budou dvě největší ženské klubové ligy a v budoucnu v rámci bezplatné aktualizace dorazí Mistrovství světa ve fotbale žen 2023.

Jeden by si řekl, že důraz na ženský fotbal ve FIFA 23 vyvolal zájem hráčů v předešlých dílech. Ono to tak ale úplně není. Z veřejně dostupných dat vyplývá, že ženské týmy si ve FIFA 22 vybrala jen hrstka hráčů.

Vypovídá o tom odemčení trofeje Passion ve FIFA 22, kterou získáte po odehrávání libovolného zápasu s ženským národním týmem. Na Steamu tento úspěch má 3,9 procenta hráčů, na konzolích PlayStation trofej získalo 4,2 procenta hráčů a na konzolích Xbox je to 3,3 procenta hráčů. Nesmíme zapomenout, že jde o data z veřejných profilů. Spousta hráčů tato data nesdílí. Na druhou stranu, nemyslím si, že jinak by byla situace o tolik odlišná.

Uvidíme, jak s těmito čísly zamává FIFA 23, kde kromě národních ženských týmů budou i ty klubové z anglické Barclays FA Women’s Super a francouzské Division 1 Arkema. Navíc EA dává ženskému fotbalu velký prostor v propagaci hry. Na obalu Ultimate Edition se vedle Kyliana Mbappého nachází Sam Kerr z londýnské Chelsea.

JUVENTUS SE VRACÍ DO FIFA

Včera bylo oznámeno, že se FIFA 23 loučí s týmem Piemonte Calcio, protože po letech EA získala licenci na Juventus. Italský tým se ve hře předvede se vším všudy, včetně názvu, loga, dresů i stadionu.

Dle tiskové zprávy je to díky exkluzivnímu víceletému partnerství. Od roku 2019 byl Juventus exkluzivně v PES od Konami. Díky tomu bude bývalý fotbalista Claudio Marchisio přidán jako hrdina FUT a současný hráč Dušan Vlahović bude ambasadorem hry.