Včera k večeru byl oznámen třetí díl závodů Project Cars. Vývojáři z britského Slightly Mad Studios nejprve prozradili, že hra nabídne kariérní režim, kosmetické úpravy vozidel, asynchronní multiplayerový mód Rivals a dvě nové tratě. Po necelých 24 hodinách pro vás máme další zajímavé informace, které lákají na zásadní změny v singleplayeru i multiplayeru této série.

Project Cars 3 vyjde během letošního léta pro PC, PlayStation 4 a Xbox One. Na všech třech platformách je cílem hratelnost při 60 snímcích za sekundu. Slightly Mad Studios se vyjadřují pozitivně i o nové generaci konzolí, kde budou moci využít rychlý SSD disk i vyšší výkon. Zatím ale PS5 a Xbox Series X verze nepotvrdili.

NOVÁ KARIÉRA BUDE VÍCE MOTIVOVAT A DOVOLÍ SE VYPLATIT ZE ZÁVODU

Pokud jste stejně jako já postrádali v kariéře Project Cars 2 motivaci, tak byste měli mít radost. Režim kariéry byl v Project Cars 3 kompletně přepracován s cílem poskytnout hráčům větší motivaci a smysl postupu závodní kariérou. Tentokrát budete postupovat skrz deset rozličných tříd automobilů (včetně Road, GT a Hypercar), dostávat zkušeností body, odemykat díly pro vylepšení a cestovat na různé závody. Když se vám nebude určitý typ závodu líbit, můžete se z něho vyplatit herní měnou a jednoduše ho přeskočit.

Tady je vhodné se zastavit a říct, že v Project Cars 3 nebudou žádné mikrotransakce pro přeskočení závodu. Události půjdou přeskočit pouze zaplacením in-game měny, kterou jste si předtím vydělali závoděním. Slightly Mad Studios si od toho slibují, že nebudou hráče nutit ke každému závodu. Sami se tak můžete rozhodnout, jaké závody pojedete a které vynecháte.

Dle tiskové zprávy mají hráči v kariéře tvrdě soupeřit, aby si mohli vybavit svá auta autentickými výkonnostními díly, které realisticky ovlivní jízdní vlastnosti a výkon jejich automobilu při jejich cestě na vrchol závodního světa.

Co se závodění týče, tak ve hře bude mnoho šampionátů, mistrovství, soutěží a výzev, včetně Hot Lap. Zkušeností body budete získávat během závodu, kupříkladu za umístění, dosažení stanovených cílů v závodě nebo za dobře provedený drift. Dále i za rychlost, předjetí určitého počtu soupeřů nebo za závod bez kolizí. V jednom závodě můžete soutěžit s více než 30 vozidly. Současně ale nemusíte dojet vždy první.

Pokrok v kariéře bude záležet na vašich řidičských dovednostech. Čím vyšší úroveň nastavíte umělé inteligenci, včetně agresivity, tím více zkušenostních bodů získáte. Když si navíc vypnete pomocníky a asistenty (kontrola trakce, nejlepší stopa...) tak se můžete těšit ještě na víc XPček. Každý by měl mít možnost si Project Cars 3 přizpůsobit k obrazu svému. Plus tvůrci tentokrát slibují lepší ovládání vozidel na ovladači, ale nejlepší zážitek budete mít z jízdy s volantem.

VYLEPŠOVÁNÍ VOZIDEL A MULTIPLAYER

Důležitou součástí Project Cars 3 je vylepšování vozidel. V předešlém dílu jsme mohli přizpůsobit výkon automobilů, ovšem nyní bude možné investovat do lepšího motoru, výfuku, odpružení a dalších maličkostí. K tomu nechybí úprava po vizuální stránce. Autoři mysleli na ráfky, pneumatiky, SPZtky, všelijaké nálepky i na tvorbu vlastních vzorů pomocí šablon, abyste si mohli vytvořit jedinečný vůz, který budete prezentovat nejen v singleplayeru, ale také v multiplayeru. Ostatní hráči ho uvidí. To se týká i vašeho avatara.

Vylepšen je i multiplayer. Ten byl vždy velkou součástí Project Cars. Ve trojce bude k dispozici Quick Play. Ten vás rychle přenese do online závodu prostřednictvím matchmakingu založeném na dovednostech hráčů. To mód Scheduled Event obsáhne závody vytvořené vývojáři, zatímco v Custom Lobby si můžete pravidla nastavit podle svého, stejně tak počasí, auta, tratě a vytvořit jakýkoli druh závodu. Ideální pro testování aut a různá nastavení. Pokud nebudete mít k online závodu vhodné auto, můžete si ho půjčit.

Novinkou je asynchronní multiplayerový režim pojmenovaný Rivals. Ten má samostatnou strukturu hodnocení a odměn s denními, týdenními a měsíčním výzvami. Ty jsou ještě rozděleny na divize, aby méně zkušení hráči nesoutěžili proti těm s více zkušenostmi. Jde o náhradu komunitních událostí s větší rozmanitostí úkolů a lepšími odměnami.

NOVÉ TRATĚ, PROMĚNLIVÉ POČASÍ A VELKÉ MNOŽSTVÍ AUTOMOBILŮ

Zatím byly představeny dvě nové tratě: městský závod v Šanghaji a zápolení v brazilském Sao Paulu na okruhu, který hostí Velkou cenu Brazílie monopostů F1. Novináři si mohli zajezdit také na místech jako Havana, Monument Canyon, Bannochbrae, Oulton Park, Fuji či Moyave.

Další důležitou součástí hry bude proměnlivé počasí s denními i nočními závody. Povětrnostní podmínky zahrnují mlhu, déšť i sníh. V některých závodech vás bude na začátku oslepovat slunce a později dorazí silný liják. Stav vozovky bude ovlivňovat chování vozidel. Auta by se měla smýkat a kola prokluzovat.

Součástí Project Cars 3 je velké množství automobilů od různých značek a ze všelijakých dob. Mimo jiné dojde na Ford, Jaguar, Lotus, McLaren, Chevrolet, Aston Martin, Audi, Mercedes, Renault, Dodge, Honda, Toyota, Mitsubishi nebo Nissan.

Na závěr grafika. Tu můžete omrknout v in-game traileru i na prvních screenshotech. Zahraniční novináři, kteří si mohli vyzkoušet demo Project Cars 3, tvrdí, že nejde o žádnou revoluci. Na druhou stranu modely automobilů vypadají dobře, městské tratě jsou pěkně osvětlené a vývojáři si dali záležet na všelijakých detailech. Model poškození bude s největší pravděpodobností dost podobný tomu z druhého dílu.