V posledních letech začínají být čím dál běžnější kuchařky, které jsou inspirované různými herními světy. Kuchařku vycházející z World of Warcraft bylo možné zakoupit i v českých obchodech a v zahraničí si mohli fanoušci videoher a vaření zakoupit knihy obsahující recepty třeba ze světů Falloutu a The Elder Scrolls. Bylo tedy nejspíš jen otázkou času, než dojde i na Zaklínače.

Studio CD Projekt RED tak odhalilo knihu The Witcher Cookbook, kterou v zahraničí vydá nakladatelství Ten Speed Press, spadající pod společnost Penguin Random House. Zaklínačská kuchařka vyjde 25. října/októbra 2022 a na 240 stranách nabídne 80 receptů, jejichž autorkami jsou Anita Sarna a Karolina Krupecka. Ty již nějakou dobu provozují blogy Nerds’ Kitchen a Witcher Kitchen, takže byly zjevně ideální a logickou volbou.

Recepty, které doprovodí odpovídající fotografie, mají oslavovat lokální i sezónní ingredience, přičemž zahrnují přípravu hospodských pokrmů, posilujících nápojů i bohatých hostin. Vše je pak inspirováno hrami od CD Projektu RED, jak dokazuje skutečnost, že oficiální popisek knihy The Witcher Cookbook zmiňuje jídlo inspirované Bělosadem, Velenem, Novigradem, Oxenfurtem, ostrovy Skellige, Toussaintem a hradištěm Kaer Morhen, tedy lokacemi, které je možné navštívit při hraní Zaklínače 3 a datadisků Srdce z kamene a O víně a krvi.

Jelikož herní Zaklínač dějově navazuje na knižní ságu od Andrzeje Sapkowského, je možné, že v kuchařce najdeme i recepty, které jsou inspirované spíš knižní předlohou než herní ságou. Rozhodně bychom ale nepočítali s čímkoliv, co by vycházelo ze seriálu od Netflixu. Ten se koneckonců odehrává ve vlastním, zcela odlišném univerzu než knihy a hry, navíc s ohledem na jeho nekvality by nejspíš výsledné pokrmy mohly fungovat tak maximálně jako účinné projímadlo. V lepším případě. V horším případě bychom se pravděpodobně z jídel ze Zaklínače od Netflixu při vší úctě k těm několika málo snaživým hercům a členům štábu poblili, stejně jako ze samotného seriálu.

Jako vždy je každopádně otázka, jestli se někdy dočkáme českého vydání zaklínačské kuchařky. Zatím nikdo nic oficiálně neoznámil, třeba se jí ale v budoucnu ujme nakladatelství Fantom Print, které vydalo již zmíněnou kuchařku World of Wacraft. Značka Zaklínač se koneckonců v našich končinách stále těší značné oblibě, jak dokazují třeba dlouhodobě dobré prodeje komiksů, které u nás vydává nakladatelství Crew. Proto věříme, že by na českém trhu bylo místo i pro chystanou kuchařku.