23. 3. 2020 světlo světa spatřila masivně multiplayerová post-apokalyptická hra Last Oasis v předběžném přístupu na Steamu, ale vydání bylo dost komplikované. Hráči si stěžovali na velké problémy s připojením na servery a na opravdu dlouhé načítání. Šťastlivci, kteří se dokázali do Last Oasis dostat, mluví o velmi zábavném zážitku.

Vývojáři sedm dnů po vydání zareagovali a oznámili, že na dobu jednoho týdne uvedenou Last Oasis do offline režimu, aby vyřešili problémy. Programátoři na vyřešení problémů pracovali dnem i nocí, ale potřebují se vyspat. Z toho důvodu bude hra offline po dobu 7 dnů. Do té doby by se mělo vše vyřešit. Všichni majitelé hry mají nárok na vrácení peněz, bez ohledu na čas strávený ve hře.

Podle lidí, kteří se do Last Oasis dostali, jde o zábavnou hru ve stylu survivalu Rust. Tvůrci tvrdí, že obdrželi i pozitivní zpětnou vazbu, která je těší. Doufají, že již brzy bude Last Oasis zpět, aby si hru zahráli všichni.

Last Oasis – když Země přestala rotovat

Last Oasis má v předběžném přístupu strávit 12 až 24 měsíců. Za tu dobu se má hra zlepšovat a obohacovat novým obsahem. Přivítá vás na Zemi, která přestala rotovat. Poslední přeživší musejí překonat spalující Slunce v rozsáhlém otevřeném světě. Přežíváte díky mobilním základnám. Ty je možné přizpůsobovat a soustředit se s nimi na cestování, dopravu, sklizeň a boj, stejně tak je různě vylepšovat. Pokud zůstane na jednom místě, rychle zemřete. Je nutné prozkoumat nová území na východě, kde dlouho panovala zima s neproniknutelným ledem a sněhem.

„Poté, co kataklyzmatická událost zastavila rotaci Země, byla planeta rozdělena na dvě extrémní a smrtící prostředí. Život nabízí pouze malá oblast mezi hořícími a mrazivými polovinami planety. Tato oblast se pohybuje podle toho, jak planeta obíhá kolem slunce. Všechna živá zvířata musí migrovat, aby přežila. Aby se mohli rychle pohybovat lidé, postavili nomádské stroje a mobilní základny zvané Flotilla,“ poodhaluje studio Donkey Crew pozadí své MMO hry.

V tomto drsném a nepředvídatelném světě přežijete pouze tak, že využijete to, co zbylo ze světa. Musíte najít zdroj vody, lovit divoká stvoření, bránit se pirátům, vařit vitamíny ovlivňující mysl a najít nové technologie. Postavíte si stroj, jenž využívá sílu větru, a pustíte se do drsného kočovného života. S ostatními hráči budete obchodovat, bojovat s nimi nebo spolupracovat.

Boj je dynamický a založen na dovednostech. Nomádi si mohou vybrat zbraň ze široké škály jednoručních i obouručních mečů, palcátů, seker a dalšího vybavení. Pokud dáváte přednost boji na dálku, můžete si přizpůsobit zbraně a využívat balistiku nebo dokonce obří praky. Můžete se specializovat pouze na jedno, případně se stát všestranným bojovníkem a pokusit se zvládnout vše. Když najdete vhodné území, můžete postavit opevnění a chránit tuhle část země před nepřátelskými kočovníky a divočinou. Postavit lze kamenné zdi, stejně tak dřevěné ploty, které lze přemístit na jiné místo.

Zaujal vás titul?