Ne že bych chtěl být považován za hnidopicha, ale některé věci mi asi pořádně nedají spát. Když jsem se poprvé podíval na obrázky ze hry Roman Empire Wars, říkal jsem si, že by to mohla být zajímavá alternativa ke známé sérii Total War. Navíc z období Římské říše, při jehož dvoudílném zpracování získala zmíněná série největší slávu. Když však historická hra nezvládá základní historické reálie, je nejspíš potřeba se pozastavit a zapřemýšlet, jak by mohl celý výsledný produkt dopadnout.

Než se ale budeme věnovat hlavnímu problému, pojďme se podívat, co si pro nás studio Emperor Games ve svojí novince připravuje. Jako nový římský císař povedeme zemi skrze nejistými dobami, kdy je naše říše neustále obklopena nepřátelskými národy. Místo obrany své země však zahájíme útok na jejich území a zaženeme nepřátele na ústup. Bojovat tak budeme proti Řecku, Kartágu, Persii, Egyptu nebo Velké Británii. Dočkat se tak máme různých frakcí jako jsou Galové, Hunové, Řekové, Sparťané a jiní barbaři. To vše, aby se sláva Svaté říše římské šířila Evropou.

Já doufám, že se někteří z vás již stihli pozastavit nad tím, co bylo výše napsané. Možná by se to mohlo zprvu zdát jako chyba redaktora, bohužel text je převzatý z oficiální stránky hry na Steamu. A to vynechám fakt, že jsem musel přehlédnout i některé šílené gramatické výjevy. Pro ty, kteří stále netuší, o čem mluvím, tak jsem si pro vás připravil krátké historické okénko. Je totiž velký rozdíl mezi Římskou říší a Svatou říší římskou. Hra se dle dostupných obrázků bude zřejmě soustředit na období Římské říše. Kromě jednotek, které budou k dispozici, tomu také nasvědčuje soupis nepřátelských frakcí (i když Velká Británie se zase více hodí ke Svaté říši římské). 

Přečtěte si také: Iron Harvest vám ukáže propracovanou alternativní minulost

To, co my známe pod názvem Římská říše, se rozkládalo téměř po celé Evropě, Blízkém východě a částečně i v Africe od 1. století před naším letopočtem až do konce 4. století našeho letopočtu. Na rozdíl od Svaté říše římské to byl jeden celistvý státní útvar a vedli jej známí císařové jako Augustus, Caligula nebo Nero. Určitě všichni znáte jejich typické červené barvy, které nosili všichni členové armády. Na obrázcích určitě poznáte i ikonickou bojovou formaci zvanou želva. 

Svatá říše římská bylo mnohonárodnostní sdružení řady politických útvarů, mezi které patřilo například německé království, italská království, ale také české země. Jako státní celek je známý od 10. století, pod názvem Svatá říše římská dokonce až od 12. Mezi známé císaře patří například německý král Ota I., římskoněmecký císař Fridrich I. Barbarossa nebo náš dobrý známý mimo jiné i král český Karel IV. Jednotky tohoto státního útvaru se popisují těžko, jelikož jednotlivé státy si armádu řešily samostatně. 

Je to opravdu veliká škoda, že tak dobře vypadající projekt sráží základní neznalost. Jen těžko tak hádat, co můžeme od vývojářů očekávat, když si nedokážou pohlídat ani základní pojmy a jejich oficiální veřejná prezentace vypadá jako na koleně odfláknutá povinnost. Grafické zpracování a některé sliby vývojářů nám však dávají alespoň drobnou kapku naděje, že bychom se přeci jen mohli dočkat zajímavého strategického titulu z období římského starověku. Datum vydání stále neznáme, víme ale, že hra bude dostupná na PC.