Před příchodem PlayStationu 5 byla nalezena celá řada patentů poukazující na zpětnou kompatibilitu, leč nová generace konzole od Sony v současné době podporuje pouze hry určené pro PlayStation 4. To by se ale v budoucnu mohlo změnit a nám by mohlo být umožněno si zahrát hry ze starších generací konzolí PlayStation.

Co byste řekli na to si zahrát například PS3 exkluzivity Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, LittleBigPlanet, Puppeteer, Demon's Souls, inFamous 2 nebo Killzone 2? To jsou v mnohých případech pohřbené hry a jsem si jist, že spousta z vás by si je chtěla znovu zahrát.

Možná tuhle možnost dostaneme. V databázi amerického patentovaného úřadu byl nalezen patent zaregistrovaný společností Sony. Ten naznačuje kompatibilitu PS5 se staršími konzolemi.

Dokument popisuje systém umožňující získat trofeje ve hrách spuštěných na PlayStationu 5 prostřednictvím emulátoru. Mechanismus má umět detekovat, kdy by měla být trofej odemčena. Právě to je zajímavé. Na PS4 funguje sbírání trofejí bez problémů a spekuluje se, že patent je určen pro hry z PlayStationu 3 nebo dokonce starších konzolí od Sony. Trofeje byly představeny s PS3 a jsou dostupné ještě na PS Vita, PS4 a PS5.

Přečtěte si také: Sony má vypnout PlayStation Store pro PS3, PS Vita a PSP

Žádost o registraci patentu byla podána 30. 11. minulého roku, samotný dokument byl zveřejněn 18. 3. letošního roku. S podobným patentem Sony přišla před několika lety. Tento je ale nový.

Připomeňme, že Sony má podle nepotvrzených informací brzy vypnout PlayStation Store pro PS3, PS Vita a PSP. Japonská společnost by tak mohla přinést alternativu ve formě emulátoru a začít svádět souboj s Microsoftem a jeho konzolemi Xbox ve zpětné kompatibilitě. Tady má americká společnost velkou výhodu nad Sony.