Premiéra nových záběrů z hraní Deathloop od Arkane Studios a Bethesdy byla jedním z největších lákadel včerejší akce State of Play. Nakonec jsme se dočkali téměř 10 minut záběrů pocházejících z mise, v níž hodlá hlavní hrdina Colt zlikvidovat důležitého protivníka jménem Aleksis "The Wolf" Dorsey. Dorseyho jsme již mohli vidět ve starších propagačních materiálech ve hře, celá pasáž však odhalila několik nových nebo dosud nepříliš přiblížených herních prvků, které dále tvůrci rozepsali na oficiálním webu Bethesdy.

Jelikož na ostrově Blackreef, na němž se Deathloop odehrává, neustále probíhá časová smyčka, všichni obyvatelé ztrácí paměť, včetně hratelného hrdiny. Jedinou výjimkou je Julianna, která jakožto úhlavní Coltův nepřítel hrdinu stíhá. A při tomto lovu neváhá svou výhodu použít. Colt však během hry začne získávat své vzpomínky zpět, a tak Julianna, kterou může ovládat umělá inteligence nebo jiný hráč, tuto výhodu postupně ztrácí.

Přečtěte si také: Deathloop slibuje unikátní mix rogue-lite a immersive sim žánrů

Důležité nicméně je, že při každém restartu časové smyčky ztratíte v kůži Colta vaši výbavu a zbraně, i když občas si můžete něco ponechat do další smyčky. K tomu slouží látka Residuum, tedy jakási herní měna, kterou získáváte zabíjením standardních nepřátel, zvaných Eternalists, a úhlavních protivníků, Visionaries. Jejich úplnou likvidací během jediného dne konečně přerušíte časovou smyčku. Residuum můžete každopádně utrácet za možnost ponechat si natrvalo své oblíbené zbraně nebo schopnosti, bez ohledu na jakýkoliv posun času nebo vaši smrt, která opět způsobí restart nekonečně se opakujícího dne.

Nejen že vás likvidace Visionaries dostane blíž k opuštění časové smyčky a k větší zásobě Residua, navíc můžete z padlých Vizionářů získávat nové schopnosti nebo vylepšení již získaných schopností. Proto se vyplatí sejmout některé postavy vícekrát. Užitečná může být také schopnost Reprise, kterou lze odemknout brzy ve hře. Ta zajistí, že vaše smrt nepovede okamžitě k restartu časové smyčky, místo toho budete mít v podstatě dva životy navíc. Jinými slovy, když poprvé během vašeho aktuálního pokusu zemřete, místo navrácení času se vrátíte jen vy o malý časový úsek zpět, ale všechno ostatní zůstane tak, jak to bylo. A když budete mít smůlu podruhé, stane se totéž. Až napotřetí způsobí vaše smrt restart celého dne.

Deathloop nabídne také dostatek důvodů navštěvovat různé lokace opakovaně a v jiné denní době. Můžete kupříkladu vyslechnout konverzaci nepřátel, jež povede k získání nového předmětu či k odhalení alternativní cesty. Při průzkumu ostrova Blackreef lze také narazit na záhadné nápisy na stěnách. Někdy vám okamžitě nabídnou pomoc, jindy jsou zprvu nesrozumitelné, a tak můžete odhalit jejich sdělení právě opakovanou návštěvou určitých míst a postupným hromaděním informací.

Již víme, že donekonečna se opakující smyčka v Deathloop je rozdělena na čtyři denní doby. Jakmile hru poprvé spustíte, nejprve absolvujete povinný prolog a poté se vám otevře celý ostrov Blackreef, a tedy i celý den. To mimo jiné znamená, že budete moci jednotlivé části dne při každém pokusu libovolně přeskakovat. Pokud kupříkladu víte, že na vás čeká něco užitečného až v závěrečné fázi dne, není problém přeskočit tři předchozí. Vše má ale určitá pravidla, a tak platí, že se čas posune pouze v okamžiku, kdy dokončíte cokoliv, co jste se v rámci aktuálního pokusu rozhodli udělat, a v každé denní době lze navštívit jen jednu čtvrť ostrova. Jinak je ale zcela na vás, kdy a kam vyrazíte a kolikrát si budete chtít smyčku zopakovat.

Nově bylo také oznámeno, že členové klubu Arkane Outsiders získají po vydání hry exkluzivní kosmetický obsah, a to skin Ever After pro zbraň Strelak Verso a skin Eternalist Colt pro hlavního hrdinu. Podmínkou členství klubu Arkane Outsiders a získání odměn je pouze přihlášení na oficiálním webu s vaším Bethesda.net účtem a následné přihlášení s tímto účtem v samotné hře.

Deathloop vyjde 14. 9. 2021 ve verzi pro PlayStation 5 a PC. O rok později se očekává také verze pro Xbox Series X|S. Důvodem tohoto zdržení je roční konzolová exkluzivita pro PS5, kterou Bethesda dohodla se Sony ještě předtím, než se nechala koupit Microsoftem.