Microsoft sice není první společnost, která do světa vypustila možnost cloudového hraní, ale zato se mu už dlouho věnuje. Všechno začalo už v roce 2013, kdy svůj zájem o tento druh hraní demonstrovali na Halo 4, které přes cloudové uložiště hráli na Windows a Windows Phone. Jistá forma cloudového hraní pro televize měla dorazit dokonce již v roce 2016, avšak Microsoft tento svůj projekt nakonec zrušil.

Dnes už si ale cloudové hraní od Microsoftu můžete vyzkoušet na vlastní pěst, jelikož v září/septembri vypustili do světa službu xCloud. Ta je součástí Xbox Game Pass Ultimate a umožní vám hrát více než 150 her na vašem telefonu či tabletu. Pokud tedy máte zařízení s operačním systémem Android. Majitelé zařízení se systémem iOS si musí ještě chvíli počkat, ale Microsoft usilovně pracuje, aby svou streamovací službu dostal k majitelům iPhonů a iPadů co nejdříve.

Dalším krokem, který by Microsoft rád podstoupil, je dostání podobného systému, jako je xCloud či nějaké Xbox aplikace, na chytré televize. O tomto plánu se zmínil Phil Spencer při rozhovoru s magazínem The Verge, kde uvedl: „Myslím, že to uvidíte v průběhu následujících dvanácti měsíců. Nemyslím si, že nám něco může zabránit v tom to udělat.“

Na první pohled se může zdát, že se Microsoft až moc zaměřuje na hraní přes cloudové uložiště a upozaďuje tak fyzický hardware. Toto Phil Spencer ihned vyvrátil, jelikož dle něj mají v plánu podporovat oba typy hraní. Navíc Microsoft vidí budoucnost v kombinaci lokálního a cloudového hardwaru. Dle Spencera je třeba se zaměřit na vývoj her, které budou schopné běžet dobře jak při cloudovém hraní, tak i při hraní na klasickém hardwaru.

Přečtěte si také: Jaké hry získáte s předplatným Gold pro Xbox v prosinci?

Kromě toho, že se Microsoft nedávno spojil se Samsungem kvůli službě xCloud, tak se chystá zapojit svoji novou službu i do Facebook Gaming. Navíc, pokud vše půjde dobře, mohli bychom se dočkat xCloudu v brzké době i na konzolích nové generace. Díky čemuž byste si mohli vyzkoušet hry z Games Passu ještě před tím, než si je stáhnete, nebo byste takto mohli jednoduše spustit demo ke hře, kterou si chcete pořídit.

Bližší podrobnosti k samotné aplikaci pro televize zatím nejsou dostupné, ale je hezké vidět, že Microsoft dělá to, co mu jde nejlépe. Dělat hraní her přístupnější a do jisté míry i levnější. A jak jste na tom vy? Vidíte v hraní přes cloudové uložiště budoucnost, nebo radši zůstanete u fyzického hardwaru?