Dobré ráno. Magazín Forbes označil Xbox Series X za největší zklamání roku 2020 v herním průmyslu. Už se ví, co bude obsahovat nová hra Hidea Kojimy. Kolik dostal Travis Scott za koncert ve Fortnite?

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Xbox Series X je největším zklamáním roku v herním průmyslu, je přesvědčen Matt Gardner z magazínu Forbes. Ačkoli je konzole výkonnější, nabízí hraní ve vyšších snímcích za sekundu a přináší další vylepšení, tak jde jen o lepší Xbox One X. Gardner vyčítá Microsoft nedostatek optimalizovaných her a že jde pouze o upgrade. Není to prý nic vzrušujícího. Na druhou stranu si všímá, že Sony na příští rok slíbila Horizon Forbidden West, God of War Ragnarok a Gran Turismo 7, zatímco Microsoft pouze Halo Infinite.

- Společnost Enad Global 7 (EG7) koupila všechny akcie Daybreak Game Company (tvůrci PlanetSide) za 300 milionů dolarů. Dohoda se skládá z platby v hotovosti a nově vydaných akcií EG7. EG7 spolupracuje s Team17, Rebellion a Frontier. Nedávno firma koupila Antimatter Games a Piranha Games (autoři série MechWarrior).

Přečtěte si také: Gotham Knights se singleplayerem, Bethesda: Fallout 76 zklamal, film Uncharted

- Nová hra od Kojima Productions se bude odehrávat v moderní éře, budou v ní mechové a příšery. Tyto tři důležité věci zmiňují oficiální inzeráty hledající nové vývojáře, včetně programátorů, designérů, producentů a různých manažerů. Je pravděpodobné, že novým projektem je pokračování Death Stranding, které vyšlo před rokem na PS4 a letos na PC.

- World of Cyberpunk je trailer k Cyberpunku 2077 z roku 2018, který byl vytvořen ve World of Warcraftu.

- Genshin Impact se stává hrou roku 2020 také v rámci iPhone Game of the Year. V kategorii iPad vyhrál titul Legends of Runeterra od Riot Games, zatímco první cenu Apple Arcade má Sneaky Sasquatch od RAC7.

- Služba EA Play bude do předplatného Xbox Game Pass pro PC integrována od 15. 12. letošního roku. Dobrou zprávou je, že nebude nutné platit EA Play. Vše bude v rámci Xbox Game Passu. Jen si musíte nainstalovat aplikaci Origin od EA.

- Nadšenci Microsoft Flight Simulatoru se mohou těšit na podporu virtuální reality. Asobo Studio ji slíbilo v připravovaném patchi Sim Update 2, který vyjde 23. 12.

- Víte, že jsme včera spustili velkou soutěž o sběratelskou edici Cyberpunku 2077? Více ve videu a soutěžit můžete tady.

- Microsoft koupil Smash.gg. Jde o platformu s e-sport turnaji. Smash.gg sídlí v San Francisku a firma byla založena v roce 2015 jako platforma pro e-sportovní akce kolem bojové série Super Smash Bros. od Nintenda. Postupně se ale platforma rozrostla a nyní má nové, mnohem ambicióznější cíle.

- V Prison Simulatoru se stanete vězeňskou stráží po dobu 30 dnů. Budete plnit úkoly od nadřízených a snažit se udržet klid a mír ve věznici. To samozřejmě nebude jednoduché. Budete řešit nové vězně, problémové jedince, potyčky, rvačky, neshody, hledat kontrabandy a bedlivě vše sledovat. Vybrat si budete moci kampaň a volný režim - v něm si můžete dělat, co chcete. Studio Baked Games se rozhodlo připravit bezplatné demo. To je již na Steamu dostupné, zatímco Prison Simulator: Prologue má dorazit do konce roku.

- Americký rapper Travis Scott si měl přijít na 20 milionů dolarů za virtuální koncept ve Fortnite, uvádí Forbes s tím, že část zahrnuje prémie z prodeje gadgetů. To je mnohem více než za skutečný koncert. Pro představu, Scott v loňském roce za koncert v rámci turné Astroworld obdržel 1,7 milionu a za celé turné potom 53,5 milionu dolarů. Epicu se ale virtuální koncert ve Fortnite vyplatil, v jednu chvíli bylo přihlášeno 12,3 milionu hráčů na serverech Fortnite. Tento výsledek překonalo finále čtvrté sezóny s Galactusem - zapojilo se 15,3 milionu lidí.

- Zombie survival State of Decay 2 dostává optimalizaci pro Xbox Series X a Xbox Series S. Majitelé nové generace konzole od Microsoftu si mohou užívat výhod výkonnějšího hardwaru v podobě rychlejšího načítání, vylepšených detailů světa a stínů a dalších grafických vylepšení. Na obou konzolí má hra běžet při 60 snímcích za sekundu v rozlišení až 4K.

Přečtěte si také: Nevíte, jakou životní cestu zvolit v Cyberpunku 2077? Náš osobnostní kvíz vám poradí!

- Spoluzakladatel Avalanche Studios Christofer Sundberg zakládá nové vývojové studio. Bývalý kreativní ředitel série Just Cause představil Liquid Swords. Nový tým se zaměří na akční AAA tituly v otevřením světě s nezapomenutelnými momenty, vyjdou na konzole nové generace, streamovací platformy a PC. Po odchodu z Avalanche si dal Sundberg roční pauzu. Tu podle svých slov potřeboval. Měl čas přemýšlet o tom, jaké hry chce vytvářet.

- CD Projekt RED zveřejnil pravidla pro streamování Cyberpunku 2077. Polské studio si je vědomo toho, že hra se dostala, a ještě dostane v předstihu k hráčům. Z toho důvodu vývojáři uvádějí, že streamovat, nahrávat gameplay záběry a další materiály se může až 9. 12. od 12:00 našeho času. Pokud někdo toto pravidlo poruší, tak mu bude obsah smazán. Po tomto datu je dovoleno vše.