Společnost Microsoft obdarovala některé zahraniční magazínu konzolí Xbox Series X. Redaktoři se mohli pochlubit prvními dojmy. Díky nim se dozvídáme o výrazném zkrácení doby potřebné pro načtení her ve srovnání s Xbox One X a také o kapacitě SSD disku pro instalaci her, aplikací a dalších dat.

Začnete místem. Xbox Series X disponuje rychlý SSD diskem o kapacitě 1 TB. Hráči budou moci využít přesně 802 GB. Zbytek zabírá operační systém a již nainstalované aplikace.

Přesuňme se k avizovanému načítání her. Vylepšení máme pocítit doslova v každém titulu. Například Red Dead Redemption 2 se na Xboxu One X načítal dvě minuty a osm sekund. Xbox Series X dokáže westernovou akci od Rockstaru načíst za pouhých 38 sekund. To je největší rozdíl, který byl při testování zaznamenán.

U Control to bylo 10 sekund místo 58 sekund na Xboxu One X. Final Fantasy XV na Xboxu One X většinou trvá minutu a 11 sekund, zatímco Xbox Series X dobu zkrátí na 13 sekund. U Sea of Thieves a Warframe je úspora času přes minutu. U Destiny 2 se dostáváme na 43 sekund (místo minuty a 42 sekund) a u Assassin's Creed Odyssey je to 30 sekund místo minuty a sedmi sekund.

Podle GameSpotu se čas potřebný pro načtení her zlepšil o 70 až 80 procent, ve srovnání s Xbox One X. Velký důraz je kladen také na funkci Quick Resume, která umožňuje rychle přepínání mezi aplikacemi/hrami. Známý moderátor a producent Geoff Keighley si tuhle funkci pochvaluje. Tom Warren z The Verge uvádí, že přepínání mezi pěti různými hrami je možné za méně než minutu. Quick Resume podporují všechny hry z Xboxu, s výjimkou MMO a titulů, které vyžadují nepřetržité připojení k internetu.

Pokud máte v plánu hrát na Xboxu Series X tituly ve zpětné kompatibilitě, tak vás potěšíme. Microsoft nadále pracuje na vylepšení her. Redaktoři GameSpotu zjistili, že si hry drží snáz frekvenci snímků za sekundu. Například na Xboxu One X u Final Fantasy XV ve výkonovém režimu pro 60fps jsou patrné časté poklesy, tak na Xboxu Series X si hru užijete při konstantních 60 snímcích.

O to zajímavější to je po informaci, že novináři nemohli zatím testovat hry vylepšené pro Xbox Series X. Všechny tituly pochází ze současné generace Xboxu. Tím pádem Xbox Series X sám od sebe hry vylepšuje.

Xbox Series X a Xbox Series S vyjdou 10. 11. letošního roku. Series X se prodává za 13 499 Kč (499 euro) a Series S za 7 999 Kč (299 euro).