Xbox Series X a S jsou jediné konzole nové generace, které mají plnou hardwarovou podporu všech funkcí RDNA 2, které představila společnost AMD, tvrdí designéři Andrew Goossen a Jason Ronald z Microsoftu. Při té příležitosti připomínají strategickou a dlouhodobou spolupráci s AMD, která začala před 15 lety u Xboxu 360 a je srdcem Xboxu Series X a Xbox Series S.

Architektura RDNA 2 přináší výrazné zvýšení výkonu a efektivity oproti předchozím architekturám a přidává nové funkce, například hardwarově akcelerovaný DirectX Raytracing, Mesh Shader, Sampler Feedback a Variable Rate Shading. Díky RDNA 2 mají vývojáři být schopni přinést hráčům realističtější animace, využívat podporu strojového učení pro NPC a obohatit své hry o lepší stíny, efekty a další grafická pozlátka.

Novinky přinášející RDNA 2 mají nové konzole s logem Xbox využívat od prvního dne, což se má mimo jiné týkat he jako Gears 5, Assassin's Creed Valhalla nebo DiRT 5.

Už dříve se spekulovalo, že PS5 nebude plně podporovat novou architekturu od AMD, což se nyní dle všeho skutečně děje. AMD ani Microsoft nezmiňují přímo PlayStation 5, ale americká společnost v oficiálních materiálech píše, že její konzole jsou jediné s plnou podporou RDNA 2.

Xbox Series X a Xbox Series S vycházejí 10. 11. letošního roku. PlayStation 5 se v Evropě začne prodávat od 19. 11., zatímco v některých částech je to od 12. 11.