Xbox Series X je dlouhodobě nedostatkovým zbožím a před Vánoci se situace ještě zhoršuje. Pokud o konzoli opravdu stojíte a nechce se vám čekat, až ji obchody naskladní, tak vám nezbývá, než zkusit štěstí na různých prodejních portálech (a doufat, že nenaletíte podvodníkovi) nebo si připlatit. Mnoho především menších obchodů nabízí konzoli s přirážkou v řádech desítek procent.

Microsoft se snaží překupníkům vyhnout tím, že konzoli nabízí potenciálním zákazníkům napřímo. Vhodné kandidáty si vytipoval na základě nákupů na Microsoft Store a oslovil je prostřednictvím e-mailu: „Protože jste naším váženým zákazníkem, rádi bychom vás informovali, že Microsoft Store obdržel omezenou dodávku konzolí Xbox Series X. Bundle si můžete koupit na Microsoft Store pod tímto odkazem.“

Nabídka sestává z konzole, dvou ovladačů a jedné hry. Zájemci mohou vybírat z těchto titulů: Madden 22, GTA V, Rust, Far Cry 6, Hasbro Family Fun Pack, Mortal Kombat 11 Ultimate, Insurgency Sandstorm a Diablo 2 Resurrected. Každý účet si může pořídit maximálně jednu konzoli a také platí, že „kdo dřív přijde, ten dřív bere“.

Není jasné, podle jakého klíče Microsoft vážené zákazníky vybírá, ani zda se nabídka omezuje pouze na americký trh. Oficiální Microsoft Store funguje i na českém trhu, aktuálně má ale skladem jen Xbox Series S a různé příslušenství.

Způsob, jakým Microsoft oslovil zákazníky, vzbudil rozporuplné reakce. Někteří lidé Microsoft chválí za to, že se snaží obejít překupníky, ale stížností je víc. „Co to má sakra znamenat? Gold si platím už desátým rokem a koupil jsem si přes 500 her, ale žádný e-mail jsem nedostal,“ povzdechl si na Twitteru hráč s přezdívkou Xbox Indie Gamer. Jiní hlásí nefunkční link nebo poukazují na nešťastnou formu sdělení, které připomíná pokus o odcizení citlivý údajů. „Myslel jsem, že jde o phishing. E-mail dorazil z adresy a microsoftstore@microsoftstoreemail.com a odkaz nefungoval,“ popisuje svou zkušenost další zákazník Microsoft Store. 

Konkurenční Sony zvolilo obdobnou strategii, když nabídlo PlayStation 5 k prodeji přes PlayStation Direct. Zájemci museli do formuláře zadat e-mail, přes nějž se registrovali na PlayStation Store, a Sony prověřovala jejich „herní historii“, tedy to, zda jsou skutečnými hráči a ne jen dalšími šmelináři. Bohužel, obchod PlayStation Direct zatím funguje pouze ve Spojených státech amerických.