Když jsem v předešlých měsících od různých lidí nejen z Microsoftu slyšel, že některé hry budou na nové generaci Xboxu běžet při 120 snímcích za sekundu, tak jsem si říkal, jasně, to se bude týkat pouze malých her, které nevyžadují takový výkon. Jak si ale pak vysvětlit, že tuhle dosud nepředstavitelnou hranici na konzolích má zvládnout DiRT 5?

Včera oznámené pokračování arkádového DiRTU si budou moci majitelé Xboxu Series X užít v rozlišení 4K při 60fps. Už to je vzrušující. Ovšem Codemasters dají hráčům také možnost zahrát si při 120 snímcích za sekundu, pochopitelně se sníženým rozlišením. Podrobnosti neznáme, ale máme potvrzeno, že vývojáři mohou u Xboxu Series X nabídnout více nastavení a dát hráčům možnost se rozhodnout pro lepší grafické zpracování/rozlišení nebo frekvenci snímků za sekundu.

Otázkou je, zda to samé zvládne DiRT 5 na PlayStationu 5. Xbox Series X se chlubí výkonem 12 teraflopů, zatímco PS5 má o něco méně - 10,28 teraflopů. Bude tento rozdíl znát?

DiRT 5 má na starost nový tým v rámci britského studia Codemasters, který slibuje vzrušující zážitek a odvážnější DiRT, v němž hráči procestují svět, spojí se s přáteli a užijí si neuvěřitelné terénní stroje, epickou akci a nespoutaný styl.

Tvůrci lákají na off-roadový zážitek a dynamické měnící se počasí na místech jako je New York, Rio de Janeiro nebo odlehlé oblasti v Řecku a Číně, kde bude závodit na štěrku, ledu, sněhu a písku. DiRT 5 zahrne mnoho tříd vozidel, od malých a lehkých vozítek přes velká terénní vozidla, auto pro jízdu po skalách až po klasické a moderní vozidla rallye. To vše si užijete ve fiktivní příběhové kariéře. Ta má být rozsáhlá a zahrnout události a výzvy na některých z nejnáročnějších tratích světa.

V DiRT 5 se vrací oblíbený split-screen pro čtyři hráče. Další podrobnosti a módy představí Codemasters v brzké době. Vývojáři už jen vzkazují, že jsou velkými fanoušky DiRT 2 a 3 a mají radost, že mohou pracovat na pětce, kterou berou jako poctu dvojce a trojce.

DiRT 5 dorazí letos v říjnu na PC, Xbox One a PlayStation 4. Verze pro Google Stadia, Xbox Series X a PlayStation 5 je v plánu na začátek roku 2021. Xbox verze bude podporovat Smart Delivery, což znamená, že Xbox One verze vám garantuje bezplatné vylepšení pro Xbox Series X.