V několika uplynulých týdnech se horlivě spekulovalo o velké změně, která by mohla otřást s hraním na konzolích. Neoficiální informace hovořily o tom, že Microsoft má v plánu vypnout své předplatné Xbox Live Gold a povolit multiplayer ve všech hrách na konzolích Xbox One a Xbox Series X. Vše vzniklo poté, co americká společnost přestala prodávat roční předplatné XBL Gold. Spekulace podpořila i změna smluvních podmínek, kde „Xbox Live Gold“ byl nahrazen označením „Xbox online service“.

Pokud jste se ze spekulací radovali, tak bohužel. Microsoft zatím neplánuje poslat Xbox Live Gold do důchodu. Nadále tak bude nutné mít předplatné, abyste si zahráli multiplayer ve svých hrách na Xboxu One a pravděpodobně koncem roku i na Xbox Series X.

Změnu smluvních podmínek vysvětlil mluvčí firmy tak, že se týká základní služby Xbox, jež zahrnuje cross-saves a žádosti o přátelství. „Účelem této jazykové aktualizace je odlišit tuto základní službu a placené předplatné Xbox Live Gold. Ve službě nebo Xbox Live Gold nedochází k žádným změnám,“ uvedl Microsoft v prohlášení zaslaném redakci The Verge.

„Nemáme v současné době v plánu ukončit Xbox Live Gold. Je to důležitá součást hraní na Xboxu dnes a bude i nadále,“ dodal mluvčí.

V současné době, případně v tuto chvíli zní nadějně. Nezavrhuje to automaticky možnost, že by za několik měsíců mohla být situace jiná. Možná Microsoft pouze mlží a nechce odkrýt karty předčasně. Jinými slovy, nechce tuto změnu nyní vykecat, aby to stejné neudělala Sony, protože i na PS4 je nutné mít předplatné pro multiplayer, jmenuje se PlayStation Plus.

Co myslíte, ukončí nová generace konzolí nutnost platit za multiplayer? Microsoft s tím začal a mohl by to také ukončit. Sony by jistě nezůstala pozadu a pravděpodobně by se přidalo i Nintendo, které má Switch Online. Pak by předplatné mohlo být pouze na extra služby - ukládání uložených pozic do cloudu, hry zdarma a exkluzivní slevy na digitální obsah v podobě her a DLC. V těch má nyní navrch PlayStation 4. Microsoft se totiž soustředí na Xbox Game Pass. V úvahu přichází, že Microsoft zruší samostatné předplatné Xbox Live Gold a vše zahrne do Xbox Game Pass Unlimited, kde je již nyní Gold za 339 Kč měsíčně.