Dnešním dílem pořadu Xbox Inside s názvem Xbox 20/20 začíná maraton prezentací. Microsoft se nebojí a vstupuje do next-gen bitvy závratnou rychlostí. Jako první ukázal novou generaci Xboxu, včetně jejího vzhledu, představil hlavní výhody a dnes nám servíruje ukázky z her od svých partnerů, které budou vylepšeny pro Xbox Series X. Jde o takzvané third-party hry.

Pokud čekáte na prezentaci her od početného zástupu studií v rámci Xbox Game Studios, tak těch se dočkáme v červenci. To se podíváme na Halo Infinite a další tituly, které jsou ve vývoji v 15 různých týmech Microsoftu. O měsíc dříve, tedy v červnu, nás čeká další prezentace platformy a služeb pro Xbox Series X. Čekat můžeme například zaměření na předplatné Xbox Game Pass nebo nové detaily o xCloudu.

Už u Xboxu One se Microsoft zaměřil na zpětnou kompatibilitu, kdy majitelům své konzole nabídl přehršel her z generace Xboxu 360 a pár vybraných kousků z prvního Xboxu. U Xboxu Series X na zpětnou kompatibilitu klade ještě větší důraz a slibuje, že všechny hry z Xboxu One si hráči budou moci užít na Xboxu Series X, tudíž si nebudete muset daný titul kupovat znovu, jen do mechaniky vložíte Blu-ray disk z Xboxu One nebo si stáhnete digitální verzi hry. Spousta těchto her bude pro výkonnější hardware vylepšena, a to také bezplatně. Tyto vylepšené hry bude Microsoft značit speciálním odznakem. Tenhle odznak bude mít například Cyberpunk 2077 nebo Assassin's Creed Valhalla.

Dnešní díl pořadu Xbox Inside jsme vám nabídli s českým komentářem. Záznam najdete úplně nahoře. Teď už se pojďme podívat na to, co všechno jsme během necelé hodiny viděli.

Microsoft nás dostal hned na začátku, kdy se přihlásil Aaron Greenberg z marketingu Xboxu ze své kuchyně s lednicí Xboxu. Tato lednice vznikla jako vtip lidí, kteří si takhle dělali srandu z designu Xboxu Series X.

Konzole Xbox Series X vyjde koncem letošního roku, cenu ještě neznáme.

ASSASSIN'S CREED: VALHALLA

Všichni v chatu při přímém přenosu Xbox Inside čekali na Assassin's Creed: Valhalla. Dočkali se po několika jiných představení. Ubisoft si pro nás připravil minutu a půl dlouhé video složené převážně z filmečů, které naznačují atmosféru, kterou si budeme ve vikingském dobrodružství užívat, včetně temné doby pro Anglii. Bohužel nešlo přímo o gameplay záběry, což je určitě škoda. Osobně jsem čekal něco jiného.

„9. století nl. Vikingský válečník Eivor vede klan Norsemanů přes ledové Severní moře. Jejich cílem jsou oblasti plné bohatství, nacházející se v rozbitých anglických královstvích.“

V posledních letech hry od Ubisoftu hodně rostly a byly větší a větší, což mělo za následek nepříjemnou repetitivnost. Možná se ale blíží lepší časy. Po neúspěchu loňských her The Division 2 a Ghost Recon: Breakpoint odložila francouzská společnost všechny nové hry, aby vývojářům dopřála více času. První výsledek máme vidět u Assassin's Creed: Valhalla, který kupodivu není nejdelší ani největší hrou této známé série.

Malek Teffaha, komunitní manažer Ubisoftu pro Střední východ, poznamenal, že se tým ve studiu Ubisoft Montréal poučil z Odyssey a reagoval na kritiku, kterou mu směřovali hráči i recenzenti. Ti si u Odyssey stěžovali na příliš rozsáhlou mapu, která byla naplněna repetitivními úkoly. Origins byl menší a lepší. Ubisoft si tak snad uvědomil, že větší neznamená hned lepší. Tak uvidíme, jakou herní dobu nabídne Valhalla, když Odyssey bylo na více než 60 hodin.

Fanoušci se ale nemusí bát, že by Valhalla byla přímočará hra. Kreativní ředitel Ashraf Ismail dříve uvedl, že nabídnou norský region a čtyři anglická království k tomu, což představuje docela velký kus Anglie.

Assassin's Creed: Valhalla byl už dříve oznámen nejen pro Xbox Series X, ale také pro PlayStation 5, Xbox One, PS4 a PC. Nyní Ubisoft potvrdil vydání koncem roku, ale to se týká Xboxu Series X a PS5. Jiné verze mohou vyjít dříve, spekuluje se nad polovinou října.

DIRT 5

Britská společnost Codemasters před pár dny lákala na jiný DiRT, který se od DiRT Rally 2.0 bude lišit. V rámci Xbox Inside jsme se dočkali toho, co jsme očekávali, tedy pokračování arkádově pojatého DiRT 4. Přesně v tomhle stylu pojede DiRT 5.

V novém odkazu série DiRT, který je prý odvážnější než kdy předtím, máme procestovat svět, spojit se s přáteli a užít si neuvěřitelné terénní stroje, epickou akci a nespoutaný styl.

THE MEDIUM

Jednou ze světových premiér byl next-gen psychologický horor The Medium, který se chlubí soundtrackem od dvojice Akira Yamaoka (skladatel pro Silent Hill) a Arkadiusz Reikowski. V této hře se stanete médiem žijícím ve dvou světech: skutečném a duchovním. Máme zažít strašidelný pohled na vraždu dítěte a hledat obtížné odpovědi.

The Medium vyjde koncem letošního roku pro PC a Xbox Series X.

BRIGHT MEMORY: INFINITE

Úplně první hrou optimalizovanou pro Xbox Series X, kterou jsme mohli vidět je akční střílečka z pohledu první osoby Bright Memory: Infinite, původně oznámená pouze pro PC. Nyní se však dozvídáme, že vyjde i na nadcházející Xbox a bude využívat jeho výkon. Hra je zasazena do rozlehlé, futuristické metropole v roce 2036. Na obloze po celém světě došlo k podivnému jevu, pro který vědci nemohou najít žádné vysvětlení a vy jste společně s dalšími agenty vysláni tyto jevy zkoumat. Brzy se zjistí, že tyto podivné události jsou spojeny s archaickým tajemstvím – s dosud neznámou historií dvou světů, která se má vyjasnit. Budeme moct kombinovat širokou škálu schopností a dovedností, abychom naše nepřátele zmrzačili oslňujícími komby.

CHORUS

Další střílečkou je hra Chorus, která je zasazená hluboko do vesmíru. Těšit se můžeme na čistě singleplayerový zážitek a příběh „vykoupení“. Vžijete se do role Nara, pilota se strašidelnou minulostí a Forsakenem jejím stíhačem, který připomíná spíše živého tvora, než stroj, protože umí vnímat. Vydáte se na nebezpečnou cestu, abyste vyzvali vytrvalého nepřítele a zničili temný kult. Zkráceně hra vypadá jako sci-fi varianta fantasy knihy Kino's Journey.

Chorus vyjde v roce 2021 od společnosti Deep Silver a studia Fishlabs.

MADDEN NFL 21

V Xbox Inside došlo i na sport od Electronic Arts, konkrétně na Madden NFL 21, který vyjde ve druhém čtvrtletí letošního roku pro klasické platformy a posléze bude vylepšen pro Xbox Series X. Má jít o nový level zážitku při hraní amerického fotbalu od EA Sports.

Video samostatně bohužel není k dispozici.

SCORN

Atmosferickou hororovou first-person adventuru Scorn už nějakou dobu známe, oficiálně byla oznámena pouze pro počítače. Od dnešního dne ji můžeme čekat také na Xboxu Series X. Prostřednictvím konzole hráči vstoupí do noční můry.

VAMPIRE: THE MASQUERADE - BLOODLINES 2

V rámci Xbox Inside jsme zavítali do World of Darkness, respektive do Seattlu, kde se odehrává očekávaná upíří akce Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2. Paradox Interactive nám její vývoj připomnělo novým trailer a potvrdilo vylepšení pro Xbox Series X. Nadále ale nevíme, kdy se budete moci stát upírem.

CALL OF THE SEA

Aby tady byla i nějaká ta adventura, nesmíme zapomenout zmínit hru Call of the Sea, v níž se vydáme do jižního Pacifiku v 30. letech 19. století. Prozkoumáme svěží ostrovní ráj a odhalíme tajemství ztracené civilizace v honbě za svým ztraceným manželem.

THE ASCENT

S kyberpunk hrami se asi roztrhl pytel, protože tady máme další. Tentokrát s názvem The Ascent. Jde o kooperační akční RPG, ve kterém se mega společnost vlastnící všechno, včetně vás samotných, najednou zhroutí a vy budete muset bojovat o přežití. 

Jinak jde ale o takovou klasickou arkádovou střílečku, která bude pravděpodobně hodně zaměřena na kooperaci.

YAKUZA: LIKE A DRAGON

Téměř dvouminutovým filmečkem se nám připomněla Yakuza: Like a Dragon. I tohle japonské dobrodružství bude vylepšeno pro Xbox Series X, v den vydání konzole.

SECOND EXTINCTION

Second Extinction je intenzivní kooperativní first-person střílečka pro tři hráče, kteří musí pracovat jako tým, aby porazili velké skupiny divokých zmutovaných dinosaurů. Vypadá to dost šíleně.

SCARLET NEXUS 

Společnost Bandai Namco využila Xbox Inside, aby představila Scarlet Nexus, japonskou bojovou akci v anime stylu, která je prozatím potvrzena pro Xbox Series X a Xbox One.

SESTŘIH OPTIMALIZOVANÝCH HER PRO XBOX SERIES X